1 December 2015

5 Netwerktips voor deze eindejaarsperiode

Voor dit laatste blogartikel van 2015 heb ik vijf netwerktips uitgekozen, die ik wat dieper wil toelichten vanuit mijn eigen ervaring. Mogelijk kan je deze tips binnenkort zelf toepassen tijdens één van de vele eindejaars- of nieuwjaarsrecepties !

1. Take it online

Heel wat mensen vragen me hoe ik er in slaag om in contact te blijven met zo’n groot netwerk. Zonder sociale netwerken zoals LinkedIn, Twitter en Facebook zou dat ook nooit lukken. Je moet ervoor zorgen dat mensen aan jou blijven denken en daartoe is het noodzakelijk dat ze regelmatig je naam of je gezicht eens zien opduiken. Uiteraard kan dit op een businessclub, netwerkevent of receptie, maar zeker ook online. Bij eender welke actie die je online onderneemt verschijnt jouw naam en gezicht in de “newsfeeds” van het merendeel van je netwerk. Uiteraard moet je zelf wel actief zijn en blijven op de online netwerken, anders werkt het natuurlijk niet.

2. Do NOT work the room … of toch niet helemaal.

Wanneer ik naar een netwerkevent ga hoop ik op een vijftal waardevolle gesprekken met andere ondernemers. Het is dus niet de bedoeling om de hele avond bij dezelfde persoon te blijven staan, maar het is zeker ook niet de bedoeling om slechts een halve minuut met alle aanwezigen te spenderen. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat een beginnende netwerker zijn verhaal uitspuwt, een naamkaartje in je handen drukt en dan verder spurt naar het volgende slachtoffer. Ik zal een persoon en diens business pas echt onthouden als ik minstens een deftig gesprek met die persoon heb gehad. Het is immers de bedoeling dat ik zijn business en noden goed begrijp, zodat ik later de juiste mensen en de juiste leads naar deze persoon kan doorsturen.

3. Follow-up … of toch maar niet, maar vooral wel doen wat je hebt beloofd

Ik vind het zelf absoluut verwerpelijk om iedereen die je hebt ontmoet tijdens een netwerkevent de dag nadien te contacteren via e-mail of telefoon. Dat ruikt van mijlenver naar “Ik wil aan jou verkopen” en dat is helemaal niet waar netwerken om draait. Wat ik wel uiterst belangrijk vind is om steeds te doen wat je hebt beloofd tijdens een gesprek. Heb je beloofd om mensen met elkaar in contact te brengen, doe het dan ook. Heb je beloofd om bepaalde informatie door te sturen, doe het dan ook !

4. Help… Iemand brengt mij in contact met iemand anders ???!!!

Je ontvangt een mailtje van iemand die jou goed kent, waarin hij iemand anders voorstelt waar je zeker moet contact mee opnemen. Je mag er dus vanuit gaan dat die andere persoon wel degelijk op jouw contactname zit te wachten. Die persoon is vast en zeker op zoek naar iets of iemand waar jij mee kan helpen. Laat dit niet liggen. Bedank de persoon die jullie met elkaar in contact bracht en neem zo snel mogelijk contact op met de persoon die jij vast en zeker kan helpen. Mogelijk zit hier mooie business in voor jezelf, in het slechtste geval kan je iemand helpen wat ten goede zal komen van jouw credibiliteit en reputatie.
Dit lijkt misschien logisch, maar ik merk vaak genoeg dat zelfs gevestigde ondernemers hier zwaar tegen zondigen. Wat is de ergste fout die je kan maken ? Niet zelf contact opnemen, maar je vertegenwoordiger of verkoper laten bellen. Absolute doodzonde.

5. The early bird catches the networking worm

Alle ondernemers hebben een drukke agenda, maar toch zijn er heel wat voordelen te bedenken bij het tijdig toekomen op een netwerkevent. Je hebt nog even de kans om te praten met de organisators van het event, je kan veel vlotter mensen aanspreken omdat ze nog niet in “groepjes” staan met hun vrienden, je merkt veel sneller op wie er helemaal alleen naar het event kwam en je kan die mensen gemakkelijker bij een gesprek betrekken, iedereen die toekomt heeft ook de spontane reflex om alle aanwezigen de hand te drukken en kennis te maken… allemaal zaken die verdwijnen zodra de groep van aanwezigen te groot wordt.
Ik merk zelf dat wanneer ik toekom als één van de eerste deelnemers op een netwerkevent, ik erin slaag om met mensen te praten die later tijdens hetzelfde event veel moeilijker te benaderen zijn.

4 November 2015

10 Manieren om hoogstpersoonlijk je netwerkinspanningen te verknallen


De meeste sprekers over dit onderwerp hebben ooit al wel eens lijstjes gepubliceerd over hoe je vooral NIET moet netwerken. Losjes gebaseerd op enkele oude tips en artikels heb ik een ultieme Top 10 opgemaakt met manieren om hoogstpersoonlijk je netwerkinspanningen te verknallen.
 

  1. Door veel te klagen krijg ik lekker veel aandacht. Mijn netwerkcontacten zitten er immers op te wachten om telkens weer overladen te worden met een golf van negativiteit.
  2. 1-on-1 meetings zijn het geschikte moment om al je grieven en klachten op tafel te gooien over de businessclub waar jullie allebei lid van zijn. Vergeet vooral ook niet te roddelen over andere netwerkers die je regelmatig tegenkomt !
  3. Waarom vooraf nadenken over hoe je jezelf zal voorstellen ? Ik ben immers inventief genoeg om ter plaatse iets uit mijn duim te zuigen.
  4. De andere leden van mijn businessclub zijn “targets” om mijn producten en diensten aan te verkopen. I'm a lean and mean selling-machine !
  5. Wanneer ik van iemand een doorverwijzing krijg is de verkoop al zo goed als binnen. Laat het dus gerust nog enkele weken liggen voor je contact opneemt. Er zijn veel belangrijkere zaken in het leven.
  6. Gasten meebrengen ? Komaan zeg, jullie mogen al blij zijn dat ik er vandaag zelf geraakt ben. Gelukkig brengen jullie wel gasten mee zodat ik mijn pijlen daarop kan richten.
  7. Uiteraard heb ik absoluut geen interesse in wat anderen doen. Terwijl ze zichzelf voorstellen denk ik ondertussen na over hoe ik het best mijn producten door hun strot kan duwen.
  8. Onderweg nog even stoppen voor een koffietje. Maakt toch geen flikker uit als ik wat later toekom. Als ik de zaal binnenkom terwijl de spreker al bezig is heeft iedereen me zeker gezien en daar gaat het tenslotte toch om ?
  9. Elke keer aanwezig zijn is lastig, want dan mis ik mijn favoriet TV programma. Je kan toch ook mensen naar mij doorverwijzen terwijl ik niet aanwezig ben ?
  10. Sorry dat ik de spreker stoor wanneer ik met luide stem mijn telefoon opneem tijdens de meeting, maar het is een zeer belangrijke klant. Veel belangrijker dan de ondernemers die hier rondom mij zitten.

1 October 2015

Waarom zijn sommige netwerkers succesvoller dan anderen ?


Veel hangt natuurlijk af van het doel waarnaar je streeft als netwerker. Vaak zie ik mensen die overduidelijk op jacht zijn naar klanten en hopen om business te doen met de andere ondernemers die ze ontmoeten op netwerkevents. 

Een tijdje geleden heb ik zelf nog zo’n ontmoeting gehad, die toch een zure nasmaak achterliet. Tijdens een receptie op een vrijdagavond had ik een boeiend gesprek met de directeur van een grote organisatie. Na het gesprek wisselden we naamkaartjes. Maandagochtend kreeg ik telefoon van een zeer enthousiaste dame “Hallo, vorige week heb je onze directeur ontmoet. Mogen wij eens een afspraak inplannen voor onze vertegenwoordiger ?”. Het spreekt voor zich dat dit helemaal niet de bedoeling is van netwerken. Ik kan me zelfs voorstellen dat er ondertussen al heel wat ondernemers en professionals zijn die op netwerkevents met een boog rond deze man heen lopen.

De bedoeling van netwerken is het opbouwen van een netwerk, het vergroten van het aantal ondernemers en professionals die je persoonlijk kent. Mensen waarvan je weet wie ze zijn en wat ze doen… en die dat ook van jou weten. Alleen op die manier kan je ook betekenisvolle contacten leggen voor elkaar. Netwerken levert wel degelijk business op, maar meestal op een indirecte manier. Doordat mensen die jou kennen en vertrouwen, potentiële klanten naar je doorsturen. Netwerkers die dit steeds voor ogen houden zullen beduidend succesvoller zijn dan netwerkers die steeds jagen op die ene klant of dat ene contract.

Ik maak het nog wat duidelijker met een voorbeeld. Stel dat ik zaakvoerder ben van een computerzaak en ik alles op alles zou zetten om jou een laptop te verkopen, wanneer ik je ontmoet op een netwerkevent. Het zou me vast en zeker veel moeite kosten, maar aangezien ik een goede verkoper ben teken je de bon en word je trotse eigenaar van een gloednieuwe laptop. Uiteraard lever ik een zeer goede kwaliteit van laptops en als Murphy niet teveel roet in het eten gooit kan zo’n toestel best een jaar of vijf meegaan. M.a.w. de eerste vijf jaar ga ik jou geen nieuwe laptop meer verkopen.

Stel nu dat ik mijn focus had gericht op het uitbreiden van mijn netwerk. Op hetzelfde netwerkevent had ik wellicht meerdere mensen aan mijn netwerk kunnen toevoegen, waarmee ik daarna een relatie kon opbouwen. Zodra deze mensen mij voldoende vertrouwen sturen ze ook potentiële klanten naar mij door. Aan deze potentiële klanten verkoop ik misschien wel 10 laptops per jaar. Dat zijn er op vijf jaar maar liefst 50. Sommige van die potentiële klanten hebben misschien zelfs meer noden die ik kan invullen en dat kan zich vertalen in mooie zakencijfers.

Dit voorbeeld is absoluut niet uit de lucht gegrepen, maar illustreert perfect het verschil wat je kan bereiken door op een correcte manier te netwerken, een groter netwerk op te bouwen en elke dag ervoor te zorgen dat je connecties met je netwerk warm blijven. Het goede nieuws is dat iedereen die kan bereiken, want je doet het tenslotte helemaal zelf !

1 September 2015

Hoe kan jouw netwerk jou helpen ?


Wanneer je een onervaren netwerker vraagt waarmee je hem of haar kan helpen, krijg je vaak als antwoord “je mag me altijd potentiële klanten doorsturen”. Dat is natuurlijk een ongelofelijke dooddoener, want elke ondernemer of zelfstandige wil meer omzet draaien. Het is belangrijk om goed te begrijpen hoe netwerken in elkaar zit, zo kan je ook op een veel concretere manier vragen aan jouw netwerk om jou te helpen.

Je netwerk is immers een ware goudmijn, maar je moet op de juiste plek graven om de goudader te vinden. En door zelf voldoende te geven aan je netwerk (vb. tips en adviezen), etaleer je ook je kennis en geef je al een voedingsbodem voor de eerste positieve reacties.

Aanbevelingen

Wanneer iemand tevreden is over jouw producten of diensten en dit verder vertelt aan anderen, genereert die persoon voor jou ongetwijfeld extra omzet. In de volksmond noemen we dit “mond aan mond reclame”. Het leuke aan netwerken is echter dat je ook puur op vertrouwen hetzelfde effect zal krijgen. Als je iemand goed hebt geholpen met een gratis tip of advies kan dit reeds voldoende vertrouwen geven om het door te vertellen aan anderen.

Referrals of doorverwijzingen

Je netwerkcontacten kunnen anderen naar jou doorverwijzen. Uiteraard betekent dit dat ze zeer goed moeten weten waarmee jij anderen kan helpen en uiteraard moeten ze voldoende vertrouwen hebben in jouw kennis. Ze hebben ergens iemand ontmoet die aangaf op zoek te zijn naar iemand die hulp kan bieden met bepaalde noden of problemen. Jouw naam zat fris in het geheugen bij je netwerkcontact en die heeft jouw contactgegevens spontaan doorgegeven.

Introducties

Het is zeker niet altijd eenvoudig om een gesprek te krijgen bij een bedrijf waar je absoluut je producten of diensten wil gaan voorstellen. Wanneer iemand uit je netwerk jou daar kan binnenloodsen gaat het natuurlijk een stuk gemakkelijker. Ook hier is het belangrijk om “warme banden” aan te houden met je netwerkcontacten. Ze willen immers zichzelf niet verbranden bij hun klanten of goede zakenrelaties en zullen je alleen introduceren wanneer ze zelf ook echt overtuigd zijn van jouw kennis en professionaliteit.

Schriftelijke aanbevelingen of “Testimonials”

Platformen zoals vb. LinkedIn bieden de mogelijkheid om iemand een schriftelijke aanbeveling of “testimonial” te geven. Deze aanbevelingen kunnen uiteraard ook potentiële klanten over de streep halen. Helaas zie je soms ook wel aanbevelingen die overduidelijk nep zijn, maar een testimonial op basis van een persoonlijke ervaring blijft toch een zeer sterke motivator voor een potentiële klant. Een testimonial hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot sociale media. Je kan ze evengoed gebruiken op je website of bedrijfsbrochure.

Gebruik je netwerk als distributiekanaal

Vraag strategische contacten om jouw folder mee te sturen met hun brochure, of om een stapeltje foldertjes op hun toonbank te mogen leggen. Een nee heb je en een ja kan je krijgen. Het zou je nog kunnen verbazen hoeveel mensen je deze gunst met veel plezier willen verlenen.

Stimuleer je netwerk om jouw tips en adviezen verder te delen

Wanneer je praktische tips en adviezen deelt met je netwerk, moet je zorgen dat die ook echt verdomd goed zijn. Ze moeten zodanig goed zijn dat jouw netwerkcontacten spontaan die adviezen verder willen delen met hun contacten. Op die manier vergroot jouw bereik naar je tweedegraadsnetwerk of zelfs verder. Vergeet niet dat zelfs een “Like” op Facebook er al voor kan zorgen dat hun contacten jouw posting te zien krijgen. Deel dus je eigen artikels ook op alle populaire sociale media. Gebruik je contacten eveneens om toegang te krijgen tot bepaalde publicaties of media waar je moeilijker de juiste persoon kan bereiken.

Visueel jouw producten aanbevelen

Als laatste een iets of wat moeilijke tip, maar het werkt beslist. Ik heb een aantal klanten die één van mijn boeken heel erg “zichtbaar” aanwezig hebben op hun kantoor. Wanneer ze zelf klanten of leveranciers ontvangen op hun kantoor, zien die mensen dus ook mijn boek. Dat kan nieuwsgierigheid opwekken of zelfs bevestigend werken voor mensen die mijn naam al eens eerder hebben gehoord. Denk ook aan deze tip wanneer je relatiegeschenken voor je klanten bestelt voor het eindejaar. Een gebruiksvoorwerp wat je vaak op een bureau ziet liggen, met jouw logo erop, kan een mooie promotie zijn voor je bedrijf.

Zoals je ziet werken deze tips alleen wanneer je voldoende tijd besteedt aan je netwerk. Het is van cruciaal belang dat je contacten jou vertrouwen, dat ze 100% overtuigd zijn van je kennis en professionalisme. Je professionele reputatie moet dus uitmuntend zijn. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je zelf keigoede tips en adviezen deelt met je netwerk.
Als dat allemaal in orde is kan je erop rekenen dat deze 6 adviezen een bron van omzet en inkomsten zullen worden !

3 August 2015

10 Redenen waarom netwerken voor jouw bedrijf niets oplevert

1. Je vertelt geen duidelijk verhaal. Je moet absoluut op enkele minuten tijd jezelf en je bedrijfsactiviteiten op een boeiende en spontane manier kunnen voorstellen.

2. Je weet eigenlijk helemaal niet wat je wil bereiken met je netwerkinspanningen. Wanneer je je netwerkcontacten niet kan vertellen waarmee ze je kunnen helpen dan is het natuurlijk moeilijk.

3. Je zit vastgeroest in je comfortzone en doet alles nog steeds zoals 10 jaar geleden. Onze wereld en onze economie veranderen tegen een waanzinnig tempo, nu jij nog !

4. Je netwerkt met teveel negatieve energie. Wees steeds positief als je gaat netwerken.

5. Je hebt niet voldoende uithoudingsvermogen om het resultaat van je netwerkinspanningen af te wachten. Netwerken heeft tijd nodig. Netwerken is duurzame relaties opbouwen voor lange termijn.

6. Je netwerkt zonder de minste voorbereiding. Eigenlijk ga je gewoon een pintje drinken en je ziet wel of het wat oplevert. Voldoende naamkaartjes op zak, nakijken wie er zal aanwezig zijn, weten wat je zal vertellen, … het zorgt ervoor dat je steeds succesvol en zelfzeker overkomt.

7. Je netwerkt alleen als het op een comfortabele manier in je agenda past. Maak bewust tijd om te netwerken. Schrijf je in voor netwerkevents en zet ze tijdig in je agenda zodat je andere afspraken er omheen kan plannen.

8. Je maakt beloftes tijdens netwerkontmoetingen, maar komt die dan niet na.

9. Je bouwt niet aan duurzame relaties, maar mikt wanhopig op snelle verkopen.

10. Je verzamelt netwerkcontacten alsof het postzegels zijn. Netwerkcontacten zijn alleen waardevol als je ook de moeite doet om elkaar ook echt te leren kennen.


VTM Nieuws - Esito mocht commentaar leveren bij de 21/7-toespraak van Koning Filip



Terwijl we nog aan het bekomen waren van onze verhuis werd Esito op de vooravond van de Nationale Feestdag gecontacteerd door de VTM Nieuwsdienst om commentaar te leveren bij de toespraak van Koning Filip. Moest je dit gemist hebben, de video staat intussen op onze website en hieronder kan je een directe link vinden.


1 July 2015

Wat doe je met de achterzijde van je naamkaartje ?

De achterzijde van je naamkaartje is iets waar je misschien zelden echt over hebt nagedacht. Nochtans is het een gemiste kans wanneer je dit gewoon blanco zou laten. Je naamkaartje is immers een belangrijke tool tijdens het netwerken en het wordt ook nog eens meegenomen door je nieuwe contacten. 

In dit artikel deel ik 3 handige tips die we zelf grondig hebben getest en goed bevonden :


1. Een rake slogan

Op onze eerste naamkaartjes stond op de keerzijde enkel deze zin : “How can I help you ?”, waarmee ik ook dadelijk de absolute basisregel van het netwerken wou toepassen. Wanneer ik een kaartje overhandigde aan een nieuw contact, zorgde ik er ook voor dat ik het kaartje steeds aanreikte met deze slagzin aan de bovenkant. Een extra prikkel voor mijn contactpersoon, waardoor ik beter zou blijven plakken in zijn of haar geheugen.

2. Een memoveld

Voor meerdere klanten hebben we ooit naamkaartjes ontworpen met op de keerzijde een mooi gestileerd memoveld. De exacte toepassing van het veld varieerde nogal eens van klant tot klant. Een uitstekende netwerker had iets als “Ik heb je ontmoet op dit event :”, een nagelsalon had er een afsprakenlijst van gemaakt en een distributeur koos gewoon voor een tekstkader met “MEMO” erboven.

3. Een badge

Op steeds meer netwerkevents krijg je aan de ingang een plastic badgehouder, waarin je je eigen naamkaartje kan schuiven. Op die manier wordt je naamkaartje dus ook meteen je badge. Helaas merk ik vaak dat de naam van de persoon veel te klein op een naamkaartje staat, waardoor eigenlijk de functie als badge wat moeilijker wordt. Bij onze verhuis hebben wij ervoor gekozen om alle naamkaartjes op de achterzijde te voorzien van een heuse “badgezijde”, met alleen het logo, de naam en de functie van de persoon. Op die manier heb je tijdens netwerkevents, maar vb. ook tijdens beurzen of opendeurdagen steeds een professionele badge op zak.

Eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat er nog veel meer geniale toepassingen te bedenken zijn voor de achterzijde van een naamkaartje. Denk maar aan een mooie foto voor een fotograaf of een lekker recept voor een kok. Als jullie nog meer leuke toepassingen kunnen bedenken lees ik het graag in de comments bij dit artikel op onze blog of op onze Facebook of LinkedIn pagina’s.

1 June 2015

Summer in the City : Zomerse Netwerktips


Juni lijkt voor ons een waanzinnige maand te worden. Heel druk, heel vermoeiend, maar ook heel erg de moeite waard. We starten met de aangekondigde rebranding van ons kantoor. Vanaf vandaag heten we officieel Esito Management & Communicatie. De volgende weken zullen we nog heel druk bezig zijn met de verhuis die we afronden op 27/06. 

Vandaag lees ik ook in de kranten dat we eind deze week eindelijk echte zomertemperaturen mogen verwachten, waar we allemaal toch wel echt naar uitkeken. Die warmere dagen kondigen natuurlijk ook de zomermaanden aan, twee tot drie maanden waarin er traditioneel ook een stuk minder zal worden genetwerkt. Ik zou dan ook iedereen adviseren om in deze periode bewust en verstandig te netwerken, zodat iedereen je blijft onthouden. Zolang je fris in het geheugen blijft zitten bij je netwerkcontacten, kunnen ze ook interessante contacten en potentiele klanten naar je doorsturen. Je kan misschien eens uitkijken naar enkele echt ‘zomerse’ mogelijkheden om te netwerken. Denk maar aan de vele ‘apereau’ formules die overal opduiken (met of zonder hippe foodtrucks) en waar je na het werk samen kan gaan aperitieven en netwerken. 


Heel wat netwerkorganisaties organiseren hun events ook tijdens de zomer. Sommige ondernemers haken af wanneer ze merken dat er niet zoveel anderen hebben ingeschreven voor een event, maar dat is misschien toch een foute reactie. Eerst en vooral duiken er ook vaak mensen op die vergaten in te schrijven, anderzijds is een iets rustiger event ook een fantastische opportuniteit om de aanwezigen echt een flink stuk beter te leren kennen, wat meestal mooie resultaten oplevert.


Waarom de zomermaanden ook niet gebruiken om eens goed na te denken over je netwerkinspanningen en het resultaat daarvan. Klopt je ‘elevator pitch’ nog wel helemaal ? Misschien is het tijd om deze eens bij te schaven zodat je ook echt beschrijft wat je vandaag allemaal doet als ondernemer ? Vertel je ook steeds glashelder hoe anderen jou het best kunnen helpen ?


Verlies ook zelf je netwerkcontacten niet uit het oog. Ik ben echt wel een fan van de recente LinkedIn tool, die in de rechterbovenhoek regelmatig “updates” brengt vanuit je netwerk, die je dan ook meteen kan “Liken”. Soms kan de update ook een trigger zijn om eens opnieuw contact op te nemen, wat weer tot heel wat opportuniteiten kan leiden.


Voor heel wat bedrijven zijn de zomermaanden ook een stuk rustiger. Waarom eens niet focussen op het matchen van netwerkcontacten die voor elkaar misschien iets kunnen betekenen. In een rustige periode zijn opportuniteiten meer dan welkom en door het matchen bouw je ook actief aan je eigen reputatie.

4 May 2015

5 Tips om een gesprek te starten met iemand die je niet kent

Het is intussen al meer dan 11 jaar dat ik wekelijks één of meerdere netwerkevents bezoek. In die tijd heb ik het netwerken in ons land aanzienlijk zien veranderen. Meer mensen zijn de noodzaak van het netwerken gaan voelen en enkele specifieke clubs en organisaties hebben ervoor gezorgd dat er echt veel meer mensen ook effectief zijn gaan netwerken. 

Wat ik echter nooit heb zien veranderen is de drempelvrees om "vreemden" aan te spreken tijdens een receptie of event. Vorige maand gaf ik al enkele specifieke tips die ik dames zag toepassen. Kort samengevat laten ze zich vaak door een kennis of door de organisator van het event introduceren aan anderen. Natuurlijk kan ik nog veel meer praktische tips geven die iedereen kan toepassen. Uiteraard zijn niet alle tips voor iedereen geschikt, je moet vooral doen waar je je goed bij voelt.

1. Begroet steeds je gesprekspartner met een handdruk

De manier waarop je iemand de hand schudt verraadt heel veel over je zelfzekerheid. Vermijd klamme (of natte) handjes, knijp de hand van je gesprekspartner niet fijn maar geef een stevige en kordate handdruk. Het non-verbale is natuurlijk zeer belangrijk bij een begroeting. Maak oogcontact, strek je arm uit, glimlach en stel jezelf voor.

2. Namen noemen

Zelfs als doorwinterde netwerker heb ik het nog steeds zeer moeilijk om namen te onthouden. Ik moet iemand echt al enkele keren tegenkomen voor ik de match tussen de naam en het gezicht kan opslaan in mijn mentale database. Het helpt ook om tijdens het gesprek de naam van je gesprekspartner enkele keren te gebruiken. Omdat ik zelf moeite heb met namen te onthouden, ben ik natuurlijk een grote fan van netwerkevents waar men naambadges gebruikt. Wanneer het vestimentair en technisch mogelijk is, zou ik zeker aanbevelen om een naambadge op de rechterkant van je borst te dragen. Waarom ik dat advies geef hoor je in deze video : https://www.youtube.com/watch?v=hEIVbC_YR0I

3. Vertel een verhaal met een 'twist'

Elke ondernemer moet zichzelf en zijn bedrijfsactiviteiten kunnen voorstellen in enkele minuten. Zelf vind ik het niet leuk als ik dan een perfect ingestudeerd verhaaltje te horen krijg. Zorg dat je dit op een spontane manier kan brengen, eventueel zelfs een beetje aangepast aan de interesses van je gesprekspartner. Vermijd absoluut jargon of vaktermen, want een gesprekspartner uit een andere sector zal je anders niet helemaal begrijpen. Om zeker te zijn dat je gesprekspartner je verhaal ook echt zal blijven onthouden kan je best eens goed nadenken over een 'twist'. Iets bijzonders in het verhaal waardoor je afwijkt van alle anderen uit jouw sector. Een verhaal met een hoek af zal altijd beter onthouden worden. En als laatste tip, vergeet niet om uitdrukkelijk te vermelden waarmee men jou het best kan helpen.

4. Denk aan mogelijke opportuniteiten voor je gesprekspartner

Je directe netwerkcontacten mag je nooit beschouwen als potentiële klanten. Beschouw hen als "ambassadeurs" die jouw verhaal verder vertellen en potentiële klanten naar jou zullen doorsturen. Beschouw hen als zakenpartners. Wanneer je weet waar hun interesses liggen kan je ook interessante zaken met hen delen. Denk vb. aan een uitnodiging voor een ander netwerkevent waar ze mogelijk de juiste contacten zullen ontmoeten.

5. Luister aandachtig naar het verhaal van je gesprekspartner

Niets is vervelender dan een gesprekspartner die tijdens jouw 'elevator pitch' over je schouder heen aan het uitkijken is naar een volgend slachtoffer. Toon steeds oprechte interesse en luister zeer aandachtig naar het verhaal van je contactpersoon. Stel gerichte vragen om het verhaal nog beter te begrijpen en te onthouden. Denk na over mogelijke interessante contacten die je aan deze persoon kan voorstellen. Vraag steeds waarmee je deze persoon NU het best kan helpen. Aan welke personen wil hij of zij graag voorgesteld worden ? Waar is deze persoon naar op zoek ?

1 April 2015

Netwerktips voor dames - 10 jaar later

10 jaar geleden was ik, na de start van mijn netwerkavonturen het jaar voordien, klaar voor een volgende stap. In maart 2005 was ik naar Londen geweest voor mijn eerste internationale netwerkevent.

Helemaal opgeladen en boordevol inspiratie kwam ik terug thuis en onder invloed van mijn netwerkcontacten begon ik te schrijven aan mijn allereerste boek over netwerken “A Girlfriend in Every City”. Een boek wat uiteindelijk zou verschijnen in november 2005 en tot vandaag nog steeds wereldwijd kan worden aangeschaft via Amazon. Tijdens die eerste jaren deed ik enorm veel netwerkervaring op en hoorde ik ook heel wat verzuchtingen. Niet in het minst van de dames die ik ontmoette op de vele netwerkevents.

Wanneer je vandaag een netwerkevent bezoekt zal je meer dan waarschijnlijk een bonte mengelmoes van ondernemers aantreffen, waarvan zowat de helft mannen/vrouwen zijn. Wanneer ik terugdenk aan die beginperiode van mijn netwerkavonturen was dat zeker niet het geval. Destijds was een organisatie al zeer vooruitstrevend wanneer er 10 tot 20% vrouwen aanwezig waren op een netwerkavond. Deze vaststelling deed me besluiten om in mijn eerste boek ook een hoofdstuk op te nemen met wat extra netwerktips voor dames, om hun aan te moedigen ook die eerste stappen naar het netwerken te zetten. Voor dit hoofdstuk deed ik destijds beroep op een vriendin uit Londen, Valerie Lothian, die deze tips neerschreef uit eigen ervaring. Ik vroeg me af hoe actueel of voorbijgestreefd die netwerktips intussen zijn. Hoog tijd om deze tips even op te frissen en aan te vullen :

- Stel jezelf bij aankomst steeds voor aan de gastheer/gastvrouw. Vraag hen om je te introduceren aan iemand die je zag op de gastenlijst, aan de beste netwerker van het gezelschap, aan de meest sociale persoon van het gezelschap, …
Deze tip is vooral interessant in het geval je helemaal alleen naar een netwerkevent gaat.
- Wanneer je aan iemand wordt voorgesteld, zal die persoon je op zijn beurt ook voorstellen aan de anderen aan zijn tafel, of waarmee hij reeds in gesprek was. Mocht hij dit vergeten kan je altijd met een vriendelijke glimlach jezelf voorstellen aan de anderen.
- Wanneer je naar een netwerkevent gaat, zorg dan ook dat je voldoende tijd hebt. Wanneer je op het einde van het event de organisator nogmaals groet en bedankt, zal je ook beter in zijn gedachten blijven “plakken”. Vraag hem zeker om je ook uit te nodigen voor volgende events.
- De dag na het event je gesprekspartners contacteren, zou ik vandaag niet meer aanraden, tenzij je iets specifieks hebt beloofd tijdens het event. (vb. de contactgegevens van iemand die je gesprekspartner zou kunnen helpen met een probleem). Iedereen krijgt vandaag zoveel (al dan niet ongevraagde) e-mails, dat elke extra e-mail de frustratie alleen maar kan vergroten.
- Voor de heren die dit lezen (maar evengoed voor sommige dames) : Networking is NOT dating. Ook na 11 jaar netwerken hoor ik nog steeds verhalen van ongewenste versierpogingen tijdens het netwerken, zowel online als tijdens netwerkevents. Uiteraard is er een tijd en plaats voor alles, maar daten en netwerken zijn twee verschillende activiteiten die je best strikt gescheiden houdt. Hetzelfde geldt overigens voor verkopen.
- Contacten aanknopen via sociale media en daarna elkaar ontmoeten tijdens een netwerkevent is nog steeds een gouden tip voor alle introverte netwerkers, mannelijk of vrouwelijk.

In het kader van deze tips wil ik alvast een pluim geven aan het team van Manager Magazines, die er een erezaak van maken om tijdens hun netwerkevents de aanwezigen actief bij te staan met introducties. Stel dat de persoon waarmee je wou praten wegens omstandigheden toch niet is komen opdagen op het netwerkevent ? Ook dan zullen de accountmanagers nog steeds hun uiterste best om je aan die persoon te introduceren. Elke organisatie, businessclub of netwerkevent heeft sterke punten in zijn netwerkconcept. Het zou absoluut zonde zijn om er dan geen gebruik van te maken.

4 March 2015

Huisstijl-problemen zijn lastig voor je online reputatie


De tijd staat niet stil. Het is intussen alweer maart en binnen enkele maanden pakken we alles in voor de verhuis naar onze nieuwe kantoren. Ons advieskantoor voor management en communicatie werd oorspronkelijk opgestart als management vennootschap voor mezelf en om mijn boeken en presentaties in onder te brengen. Omdat vandaag de vlag duidelijk de lading niet meer dekt kozen we ervoor om samen met de verhuis ook een volledige rebranding door te voeren. We kiezen een nieuwe naam en zetten het bedrijf opnieuw in de markt.

Op dit ogenblik is onze grafische partner bezig met het ontwerp van een nieuw logo met bijpassende huisstijl, uiteraard op basis van onze briefing. Om inspiratie op te doen heb ik heel wat websites en brochures bekeken. Het is uiteraard de bedoeling om zo weinig mogelijk fouten te maken en ook voor onszelf zoveel mogelijk resultaat te halen uit deze oefening.


Tot mijn verbazing zag ik tijdens mijn zoektocht toch heel wat “fouten” die op zich gemakkelijk konden vermeden worden. De fouten waarover ik het heb zijn typische conceptfouten in de huisstijl die ontstaan wanneer er meerdere communicatiemiddelen worden ontworpen doorheen de tijd.


Ik geef even een klassiek voorbeeld om dit duidelijk te maken :

  • 2009 : Bedrijf X gaat officieel van start. Een logo, huisstijl en website worden ontworpen. 
  • 2011 : Er worden enkele extra activiteiten toegevoegd. Er wordt een folder gemaakt. Vanwege de nieuwe activiteiten wordt er wat gesleuteld aan de huisstijl. 
  • 2012 : Het bedrijf moet nu absoluut ook aanwezig zijn op sociale media en maakt een Facebook pagina… of zelfs meerdere pagina’s telkens afgestemd op een verschillend doelpubliek. De gebruikte huisstijl en zelfs het logo lijken helemaal niet meer op het origineel uit 2009, wat o.a. gebruikt werd op de visitekaartjes.
Resultaat : Een website, folder en enkele Facebook pagina’s die er bijna uitzien alsof het over allemaal verschillende bedrijven gaat. De herkenbaarheid is helemaal zoek.

Bovenstaande situatie is zelfs niet helemaal fictief, maar lijkt op een situatie zoals we die ooit aantroffen bij een nieuwe klant. Meer zelfs, hun website, folder en Facebookpagina’s vermelden ook nog telkens een verschillend contact-emailadres.


Bedrijfscommunicatie gaat ook om herkenbaarheid. Hier kunnen we zeker iets leren van merken als Coca-Cola die steeds maximaal herkenbaar zijn in al hun communicatie. Zelfs hun tijdelijke acties of promoties zullen steeds zeer herkenbaar terug te vinden zijn via alle gebruikte media. Het maakt niet uit of het via hun website, Facebook of een krantenadvertentie is. Het ziet er allemaal steeds hetzelfde en dus zeer herkenbaar uit. Het is beslist een goede oefening om je eigen bedrijfscommunicatie eens onder de loep te nemen en bij te sturen waar nodig.

2 February 2015

Wat doe je met een Facebook vol lunchfoto's ?

 
Door een per ongeluk aangevinkte optie kreeg ik de afgelopen weken naast mijn gebruikelijke kranten ook tijdelijk een proefabonnement op Het Laatste Nieuws in de brievenbus. In de weekendeditie las ik een paginavullend artikel waarin een aantal mensen vertellen dat ze om diverse redenen willen stoppen met het gebruik van Facebook. De redenen op zich waren huizenhoge clichés, maar eentje trok toch mijn aandacht omdat ik deze ‘reden’ tijdens presentaties en workshops ook wel eens te horen krijg.

In dit voorbeeld ging het over het terugvinden van oude vrienden en klasgenoten, waarna je in eerste instantie heel wat updates krijgt over hun job, relatie en kinderen… “En dan blijft het stil. Maar intussen zie je wel elke pot soep die ze hebben gekookt op je scherm voorbij komen. Of wordt je weer gevraagd voor één of ander dom spelletje. Vermoeiend.” (=Citaat uit het artikel).

Eerst en vooral bepaal je natuurlijk zelf wat jouw drijfveren zijn om actief te zijn op Facebook. Ik richt mij hoofdzakelijk tot KMO-ondernemers. Die zijn meestal om zakelijke of commerciële redenen aanwezig op diverse sociale media, maar zullen Facebook evengoed gebruiken in het kader van hun hobby’s of familie. Door een slim gebruik van de privacy-functies kan je perfect kiezen welke informatie je met wie wil delen.
Als ondernemer wil ik mijn werktijd zo optimaal mogelijk gebruiken en zal ik er dus ook bewust voor kiezen om mijn Facebook Newsfeed te vullen met berichten en postings van vrienden (=contacten) die interessante zaken te vertellen hebben. Ik wil graag op de hoogte blijven van interessante zakelijke events, nieuwigheden, tips uit hun sector die ook voor mij kunnen interessant zijn, … maar ik heb inderdaad geen interesse in wat ze gegeten hebben, of ze al drie dagen pillen slikken om hun stoelgang te bevorderen of andere zaken waar ik absoluut geen interesse in heb. 

Wanneer ik merk dat iemand enkel en alleen zaken deelt die mij absoluut niet kunnen boeien, is er een reële kans dat ik deze persoon zal ont-vrienden. Ik wil immers de tijd die ik besteed aan Facebook ook zo nuttig mogelijk besteden. Gaat het over iemand die ik om bepaalde redenen niet uit mijn netwerk kan verwijderen (vul zelf maar in…), dan kan ik zijn of haar postings ook verbergen in mijn newsfeed, zodat ze mijn tijd niet langer in beslag nemen. Je klikt gewoon in de rechterbovenhoek van de posting op het vinkje om het menu te openen en klik dan op “Niet meer volgen” of in de Engelse versie “Unfollow”. Je blijft vrienden, maar de postings worden voortaan verborgen.

Je kan natuurlijk ook een selectie maken van de vrienden die je echt 100% wil volgen en deze in een lijst onderbrengen, analoog met de standaardlijst “Hechte Vrienden” (In de Engelse versie “Close Friends”, in Nederland “Goede Vrienden”). Op eender welk moment kan je dan via deze lijstweergave enkel de postings van deze vrienden zien.

Tot slot moest ik in deze context ook terugdenken aan een bekende uitspraak van Richard Branson : “Don’t become a slave to technology. Manage your phone, don’t let it manage you”. Aangezien we massaal sociale media gebruiken op onze smartphones is deze uitspraak meer dan ooit aan de orde. Zorg dat je alle belangrijke informatie beschikbaar hebt waar en wanneer je deze nodig hebt. Alle overige informatie kan wachten tot een rustig moment. Dit is evenzeer geldig voor alle berichten die je ontvangt in je mailbox, maar daarover schrijf ik nog wel eens een ander artikel.

5 January 2015

Moeilijke woorden zijn een mep in je gezicht


Tijdens mijn presentaties en workshops vertel ik dikwijls het “bomma” verhaal om duidelijk te maken dat je zoveel mogelijk vakjargon moet vermijden, wanneer je jezelf voorstelt tijdens een netwerkevent of op je online profiel.

Uiteindelijk is het toch de bedoeling om jezelf zo duidelijk mogelijk voor te stellen aan je gesprekspartner, zodat die op zijn beurt anderen naar jou kan doorsturen. Hiertoe is het zeer belangrijk dat je gesprekspartner jouw verhaal heel goed heeft begrepen. Helaas werken we allemaal binnen onze eigen sector en sluipt er heel wat vakterminologie in onze dagelijkse taal.

Wanneer je teveel vakjargon gebruikt tijdens je verhaal en je gesprekspartner uit een totaal andere sector komt, dan is de kans zeer groot dat hij er niet veel van zal onthouden. Ik besluit dan telkens mijn verhaal met “Probeer je maar eens in te beelden dat je jezelf en je activiteiten zou moeten voorstellen aan je bomma. Als zij het perfect begrepen heeft dan is het in orde”.

Toch merkte ik dat dit verhaal niet echt veel indruk maakte, want heel wat mensen blijven vakjargon en andere “moeilijke woorden” gebruiken. Ik heb daar verder over nagedacht en vooral over het effect wat deze woorden teweeg brengen tijdens het luisteren naar het verhaal.
Tijdens mijn volgende presentaties en workshops zal ik het effect voortaan vergelijken met een “punch in the face”. Ik verklaar me nader.

Ik bezoek wekelijks netwerkevents en luister dus heel vaak naar gesprekspartners die via hun ‘elevator pitch’ zichzelf en hun activiteiten voorstellen. Ik heb vastgesteld dat telkens er een woord gebruikt wordt wat ik niet begrijp (dus vakjargon uit een compleet andere sector of een ander ‘moeilijk woord’), ik daar even over ga nadenken. Mijn onderbewustzijn wil heel graag het verhaal begrijpen en gaat dus op zoek naar de mogelijke betekenis van het woord. Het effect hiervan is dat ik op dat ogenblik gedurende een tiental seconden niet meer aan het luisteren ben.

Stel je dus maar eens voor wat er gebeurt als iemand zichzelf komt voorstellen en in elke zin wel een typisch woord uit zijn vakjargon gebruikt. Na enkele minuten heeft die man zijn verhaal verteld, maar ik heb er gewoon de helft van gemist. Vandaar mijn vergelijking met een mep in je gezicht. Telkens je een woord hoort wat je niet begrijpt ben je even “out”.

Januari is natuurlijk de maand van de nieuwjaarsrecepties en bedrijfsfeestjes. Misschien een mooie opportuniteit om eens wat extra aandacht te besteden aan jouw verhaal.