Het is intussen al meer dan 11 jaar dat ik wekelijks één of meerdere netwerkevents bezoek. In die tijd heb ik het netwerken in ons land aanzienlijk zien veranderen. Meer mensen zijn de noodzaak van het netwerken gaan voelen en enkele specifieke clubs en organisaties hebben ervoor gezorgd dat er echt veel meer mensen ook effectief zijn gaan netwerken.
Wat ik echter nooit heb zien veranderen is de drempelvrees om "vreemden" aan te spreken tijdens een receptie of event. Vorige maand gaf ik al enkele specifieke tips die ik dames zag toepassen. Kort samengevat laten ze zich vaak door een kennis of door de organisator van het event introduceren aan anderen. Natuurlijk kan ik nog veel meer praktische tips geven die iedereen kan toepassen. Uiteraard zijn niet alle tips voor iedereen geschikt, je moet vooral doen waar je je goed bij voelt.
1. Begroet steeds je gesprekspartner met een handdruk
De manier waarop je iemand de hand schudt verraadt heel veel over je zelfzekerheid. Vermijd klamme (of natte) handjes, knijp de hand van je gesprekspartner niet fijn maar geef een stevige en kordate handdruk. Het non-verbale is natuurlijk zeer belangrijk bij een begroeting. Maak oogcontact, strek je arm uit, glimlach en stel jezelf voor.
2. Namen noemen
Zelfs als doorwinterde netwerker heb ik het nog steeds zeer moeilijk om namen te onthouden. Ik moet iemand echt al enkele keren tegenkomen voor ik de match tussen de naam en het gezicht kan opslaan in mijn mentale database. Het helpt ook om tijdens het gesprek de naam van je gesprekspartner enkele keren te gebruiken. Omdat ik zelf moeite heb met namen te onthouden, ben ik natuurlijk een grote fan van netwerkevents waar men naambadges gebruikt. Wanneer het vestimentair en technisch mogelijk is, zou ik zeker aanbevelen om een naambadge op de rechterkant van je borst te dragen. Waarom ik dat advies geef hoor je in deze video : https://www.youtube.com/watch?v=hEIVbC_YR0I
3. Vertel een verhaal met een 'twist'
Elke ondernemer moet zichzelf en zijn bedrijfsactiviteiten kunnen voorstellen in enkele minuten. Zelf vind ik het niet leuk als ik dan een perfect ingestudeerd verhaaltje te horen krijg. Zorg dat je dit op een spontane manier kan brengen, eventueel zelfs een beetje aangepast aan de interesses van je gesprekspartner. Vermijd absoluut jargon of vaktermen, want een gesprekspartner uit een andere sector zal je anders niet helemaal begrijpen. Om zeker te zijn dat je gesprekspartner je verhaal ook echt zal blijven onthouden kan je best eens goed nadenken over een 'twist'. Iets bijzonders in het verhaal waardoor je afwijkt van alle anderen uit jouw sector. Een verhaal met een hoek af zal altijd beter onthouden worden. En als laatste tip, vergeet niet om uitdrukkelijk te vermelden waarmee men jou het best kan helpen.
4. Denk aan mogelijke opportuniteiten voor je gesprekspartner
Je directe netwerkcontacten mag je nooit beschouwen als potentiële klanten. Beschouw hen als "ambassadeurs" die jouw verhaal verder vertellen en potentiële klanten naar jou zullen doorsturen. Beschouw hen als zakenpartners. Wanneer je weet waar hun interesses liggen kan je ook interessante zaken met hen delen. Denk vb. aan een uitnodiging voor een ander netwerkevent waar ze mogelijk de juiste contacten zullen ontmoeten.
5. Luister aandachtig naar het verhaal van je gesprekspartner
Niets is vervelender dan een gesprekspartner die tijdens jouw 'elevator pitch' over je schouder heen aan het uitkijken is naar een volgend slachtoffer. Toon steeds oprechte interesse en luister zeer aandachtig naar het verhaal van je contactpersoon. Stel gerichte vragen om het verhaal nog beter te begrijpen en te onthouden. Denk na over mogelijke interessante contacten die je aan deze persoon kan voorstellen. Vraag steeds waarmee je deze persoon NU het best kan helpen. Aan welke personen wil hij of zij graag voorgesteld worden ? Waar is deze persoon naar op zoek ?
No comments:
Post a Comment