4 March 2015

Huisstijl-problemen zijn lastig voor je online reputatie


De tijd staat niet stil. Het is intussen alweer maart en binnen enkele maanden pakken we alles in voor de verhuis naar onze nieuwe kantoren. Ons advieskantoor voor management en communicatie werd oorspronkelijk opgestart als management vennootschap voor mezelf en om mijn boeken en presentaties in onder te brengen. Omdat vandaag de vlag duidelijk de lading niet meer dekt kozen we ervoor om samen met de verhuis ook een volledige rebranding door te voeren. We kiezen een nieuwe naam en zetten het bedrijf opnieuw in de markt.

Op dit ogenblik is onze grafische partner bezig met het ontwerp van een nieuw logo met bijpassende huisstijl, uiteraard op basis van onze briefing. Om inspiratie op te doen heb ik heel wat websites en brochures bekeken. Het is uiteraard de bedoeling om zo weinig mogelijk fouten te maken en ook voor onszelf zoveel mogelijk resultaat te halen uit deze oefening.


Tot mijn verbazing zag ik tijdens mijn zoektocht toch heel wat “fouten” die op zich gemakkelijk konden vermeden worden. De fouten waarover ik het heb zijn typische conceptfouten in de huisstijl die ontstaan wanneer er meerdere communicatiemiddelen worden ontworpen doorheen de tijd.


Ik geef even een klassiek voorbeeld om dit duidelijk te maken :

  • 2009 : Bedrijf X gaat officieel van start. Een logo, huisstijl en website worden ontworpen. 
  • 2011 : Er worden enkele extra activiteiten toegevoegd. Er wordt een folder gemaakt. Vanwege de nieuwe activiteiten wordt er wat gesleuteld aan de huisstijl. 
  • 2012 : Het bedrijf moet nu absoluut ook aanwezig zijn op sociale media en maakt een Facebook pagina… of zelfs meerdere pagina’s telkens afgestemd op een verschillend doelpubliek. De gebruikte huisstijl en zelfs het logo lijken helemaal niet meer op het origineel uit 2009, wat o.a. gebruikt werd op de visitekaartjes.
Resultaat : Een website, folder en enkele Facebook pagina’s die er bijna uitzien alsof het over allemaal verschillende bedrijven gaat. De herkenbaarheid is helemaal zoek.

Bovenstaande situatie is zelfs niet helemaal fictief, maar lijkt op een situatie zoals we die ooit aantroffen bij een nieuwe klant. Meer zelfs, hun website, folder en Facebookpagina’s vermelden ook nog telkens een verschillend contact-emailadres.


Bedrijfscommunicatie gaat ook om herkenbaarheid. Hier kunnen we zeker iets leren van merken als Coca-Cola die steeds maximaal herkenbaar zijn in al hun communicatie. Zelfs hun tijdelijke acties of promoties zullen steeds zeer herkenbaar terug te vinden zijn via alle gebruikte media. Het maakt niet uit of het via hun website, Facebook of een krantenadvertentie is. Het ziet er allemaal steeds hetzelfde en dus zeer herkenbaar uit. Het is beslist een goede oefening om je eigen bedrijfscommunicatie eens onder de loep te nemen en bij te sturen waar nodig.

1 comment:

  1. Een niet zo eenvoudige oefening als het lijkt. Voor kleine ondernemingen die hun uitstraling willen aanpassen aan de heersende trends en hun logo willen opfrissen, is het dikwijls een zeer arbeidsintensieve taak om op al de verschillende platformen en media de nodige aanpassingen te doen. Met als resultaat, inderdaad, een zeer incoherente huisstijl. Ik heb er mezelf ook al schuldig aan gemaakt.

    ReplyDelete