2 October 2020

Hoe zorg je ervoor dat elk gesprek tijdens een netwerkevent waardevol is ?

Is dit mogelijk? Volgens mij wel... 

Eerst en vooral moet je volgens mij een onderscheid maken tussen kennismakingsgesprekken met iemand die je nog niet eerder hebt gesproken, en gesprekken met personen die je wel reeds eerder hebt gesproken. 

In een netwerkcontext zal een gesprek met een nieuw contact waardevol zijn als jullie na het gesprek van elkaar weten wie jullie zijn, wat jullie doen en naar wie of wat jullie het meest op zoek zijn. 

Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want de kans is natuurlijk groot dat je in totaal verschillende sectoren actief bent, waardoor de juiste activiteit niet altijd even eenvoudig te begrijpen is. Ik schreef al eerder artikels over het vermijden van vakjargon en moeilijke woorden. Wil je later kans lopen dat deze persoon jou warme leads bezorgt, dan moet hij of zij eerst en vooral jouw verhaal ook glashelder begrepen hebben.

Soms merk ik wel eens dat persoon 2 te gretig is om zijn eigen verhaal te vertellen, waardoor hij geen halve seconde onbenut laat nadat persoon 1 stopt met vertellen. Maar heb je het verhaal van die persoon dan echt begrepen? Weet je naar wie of wat die persoon op zoek is? 

Wanneer ik vraag naar wie of wat men op zoek is krijg ik vaak als antwoord “Ik zoek klanten en eigenlijk is iedereen voor mij een potentiële klant”. En dat is zowat de meest waardeloze zin die je kan horen tijdens een netwerkevent… want je kan er letterlijk geen kant mee op. Hoe specifieker je afbakent wie men bij voorkeur naar jou mag doorsturen, hoe groter de kans dat dit ook effectief zal gebeuren. 

En wat met reeds bestaande contacten ? 

Sommige mensen lijken wel allergisch om teveel tijd te besteden aan reeds bestaande contacten. Dit is nochtans van zeer groot belang als het gaat over netwerken. Je moet er immers alles aan doen om je contacten “warm” te houden, zodat men ook aan jou blijft denken wanneer er zich mogelijke opportuniteiten zouden voordoen. 

Wist je trouwens dat heel wat mensen minstens 6 keer met jou moeten gepraat hebben voor ze echt kunnen onthouden wie je bent en wat je doet ? Ik weet van mezelf dat ik je al minstens 5 of 6 keer moet ontmoet hebben voor ik je naam kan onthouden. Mensen zijn niet perfect en met ouder worden zal je geheugen er ook zeker niet op verbeteren. Daarnaast is het ook zo dat gewoon weten wat iemand doet niet echt voldoende is om er potentiële business naar door te sturen. Er moet ook een beetje vertrouwen zijn in de kennis en handelswijze van die persoon, zodat je reputatie ongeschonden blijft bij de personen die je zou doorsturen. Dat vertrouwen komt er natuurlijk ook niet met één kort gesprekje tijdens een netwerkevent. Vertrouwen is iets wat moet groeien en daar zijn ook weer een aantal ontmoetingen en gesprekken voor nodig. 

Ik sluit af met het herhalen van een stelling die ik al een paar jaar gebruik : Netwerken is niet alleen het opbouwen van een netwerk, tegelijk moet je ook keihard bouwen aan je reputatie en credibiliteit.

12 March 2020

Wat als... een netwerker en een fotograaf samen tips geven voor een goede LinkedIn profielfoto ?

 
In ons communicatiebureau werken we voor de projecten van onze klanten regelmatig samen met professionele fotografen. Doorheen de jaren hebben we meerdere uitstekende fotografen gevonden, waarvan we ook duidelijk weten waarin ze het allerbest zijn. Zo werk ik vb. heel graag samen met mijn goede vriend Bert Oerlemans wanneer het gaat over gebouwen en interieurs. Een andere uitstekende fotograaf is Berten Steenwegen, een absolute topper op vlak van zakelijke portretfoto’s. Hij heeft zich recent zelfs echt gespecialiseerd in profielfoto’s voor LinkedIn. Dat doet natuurlijk heel wat belletjes afgaan bij mij en toen hij vorige week ook nog eens spontaan contact opnam maakten we een afspraak en reed ik vol verwachting naar zijn fotostudio. Een studio die trouwens gevestigd is aan de achterzijde van een winkelpand wat je regelmatig ziet opduiken in de huidige reeks van het TV programma ‘The Sky is The Limit”. Het heeft wel iets om te parkeren tussen een dure sportwagen en een “stretched” limo 😉.
 
Het is boeiend om te kijken hoe een netwerker en een fotograaf hetzelfde voor ogen hebben met een profielfoto, maar toch een verschillende invalshoek hebben. Berten kijkt als fotograaf uiteraard veel meer naar het resultaat van een juiste hoek en de beste belichting, terwijl ik eerder zal rekening houden met hoe je overkomt op de bezoeker van je profiel. Sommige tips hadden we allebei op ons lijstje staan, maar zelfs dan vanuit een ander oogpunt. Tijdens een professionele fotoshoot kon ik zelf ervaren hoe Berten voortdurend aanwijzingen en praktische tips geeft om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen. Uiteraard willen we een aantal basistips met jullie delen.


Eerst en vooral deel ik Berten’s TOP 3 Profielfoto-tips :


  • Je profielfoto moet recent zijn en herkenbaar. Niets zo vervelend als na een netwerkevent iemands profiel gaan opzoeken en je twijfelt wie het is. 
  • Een profielfoto is geen officiële pasfoto, dus lachen mag; ik zou zelfs zeggen dat (glim)lachen moet. Je treedt in contact met je connecties en mogelijke klanten. Een glimlach opent deuren!  
  • Ook de keuze van de kleding is belangrijk. Je wil professioneel overkomen kies daarom kledij die jouw imago versterkt. Te opvallende cocktailjurken, te opvallende decolletés en glitterpakken zijn af te raden. Beter geen opvallende logo’s, strepen of ruiten. Ook hier weer: de aandacht moet bij de persoon blijven.
Wil je graag nog meer tips vanuit het standpunt van de fotograaf, lees dan zeker zijn blog “11 Tips voor een goede profielfoto
 
Dit zijn drie uitstekende tips, waar ik vanuit mijn netwerkervaring nog wat dieper wil op ingaan. En uiteraard zal ik er nog enkele zaken aan toevoegen.
 
Voor mezelf heeft een profielfoto twee ontzettend belangrijke functies :
  1. Herkenbaarheid. Heb ik jouw profiel aandachtig bekeken en kom ik je daarna in levende lijve tegen op een netwerkevent, dan zou het toch de bedoeling moeten zijn dat ik je onmiddellijk herken. Berten merkt terecht op dat die regel ook werkt in de andere richting. Soms heb ik een leuk gesprek gehad met iemand op een netwerkevent, maar als ik dan de volgende dag de naam opzoek op LinkedIn vind ik 8 profielen met dezelfde naam, maar geen enkele foto doet een belletje rinkelen. Lang leve de naamkaartjes, zodat ik op basis van de overige info verder op zoek kan. Jammer toch ?
  2. Uitstraling. Die oh-zo-belangrijke eerste indruk. Ook je profielfoto draagt daar absoluut toe bij. Hoe je op de foto staat zal bijdragen tot die belangrijke eerste inschatting over je professionaliteit. Dat is dan ook de reden waarom je best geen vakantiefoto’s of groepsfoto’s gebruikt, ook al heb je daar je hoofd min of meer vierkant uitgesneden. Een goede profielfoto is een juist gekaderd professioneel portret van jou alleen, met een duidelijk zichtbaar aangezicht en liefst recent genoeg zodat ik je zeker herken.
In beide puntjes heb ik het over herkenning, omdat het nu eenmaal zo ontzettend belangrijk is in het netwerken.
 
Ik illustreer het graag met een voorbeeld : Een tijdje geleden was ik als gastspreker geboekt op een netwerkevent van een lokale Unizo-afdeling in Oost Vlaanderen. Vooraf had ik reeds enkele mailtjes met praktische afspraken uitgewisseld met de plaatselijke voorzitster. In de handtekening onderaan haar mailtjes stond er ook een profielfoto. Lekker handig, want dan weet ik meteen bij wie ik moet zijn wanneer ik toekom in de zaal. Helaas, bij aankomst zag ik werkelijk niemand die leek op deze persoon. Het was pas na afloop van mijn presentatie dat er een dame naar mij toekwam en zich voorstelde als de plaatselijke voorzitster. In geen duizend jaar zou ik haar herkend hebben. Een ander kapsel, zelfs een andere haarkleur en lenzen waar ze op haar foto nog een bril droeg. Verander je een opvallend kenmerk aan je uiterlijk, zoals een nieuwe bril of een totaal ander kapsel of haarkleur, maak dan ook een nieuwe profielfoto zodat je gemakkelijk herkend kan worden.
 
IJdelheid is ook absoluut niet compatibel met vlot netwerken. Ik merk wel eens profielen op van vijftigers of zestigers die een profielfoto gebruiken die minstens 10 jaar oud is. Mogelijk een paar rimpeltjes minder, maar geloof me vrij dat je ook in dat geval niet meer vlot herkend zal worden. Elke leeftijd heeft zijn charmes, dus laat die ijdelheid voortaan maar achterwege.
 
De tijd staat voor ons inderdaad niet stil, maar ook de technologische vooruitgang staat niet stil. Met de fototoestellen van vandaag maak je veel mooiere foto’s dan met toestellen van 10 jaar geleden. Wil je er dus niet uitzien als een dinosaurus in netwerkland, kies dan voor een mooi hedendaags portret met voldoende contrast en scherpte.
 
Herkenbaarheid geldt zeker ook voor de kleding die je kiest voor je profielfoto. Draag je echt nooit een kostuum als je naar een netwerkavond gaat, draag er dan ook geen op je profielfoto. Kies wel steeds voor een deftige en professionele outfit die de juiste zakelijke uitstraling heeft en de herkenbaarheid bevorderd. Een jogging kies je alleen als je een professionele topsporter of turnleraar bent 😉
 
Dames kiezen voor hun foto inderdaad ook best geen cocktailjurk of galakleed. Het komt helemaal niet professioneel over en op het gemiddelde netwerkevent zal je zulke kleding waarschijnlijk ook niet dragen. Hetzelfde geldt voor professioneel aangebrachte make-up die je had voor een speciale gelegenheid, maar die je ook niet voor elk netwerkevent zal dragen.
 
Om af te sluiten mijn belangrijkste tip, waarvoor je echt wel de hulp nodig hebt van een goede fotograaf : Zorg ervoor dat je op de foto staat met een open, warme blik. Straal uit dat mensen je mogen benaderen en dat je open staat voor nieuwe zakelijke contacten en vriendschappen. De glimlach waarover Berten het had kan echt wonderen doen !
 
P.S. In dit artikel hebben we ons beperkt tot profielfoto’s voor LinkedIn. Wanneer we kijken naar andere sociale netwerken zoals Facebook, dan zijn de regels misschien iets losser maar ook daar toch echt wel van toepassing. Vaak merk ik dat op die netwerken de regels compleet genegeerd worden en dat er zelfs profielfoto’s gebruikt worden van baby’s, honden of katten. Dat is niet alleen nefast voor het netwerken, maar ook volledig tegen de gebruiksregels van de netwerkplatformen op zich. Hierover schreef ik enkele jaren geleden ook al eens een artikel.
 
Kort samengevat : Een professionele profielfoto kan op elk netwerk gebruikt worden en zal steeds zijn dienst bewijzen in het netwerken.


18 February 2020

Omdat ik geloof dat dames even goed en even graag netwerken als mannen. Ook in tijden van #metoo


Enkele weken geleden las ik de column “Beter netwerken in tijden van #metoo” van Véronique Bockstal in De Tijd. De teneur van dit krantenartikel vond ik vrij negatief en vooral niet stroken met wat ik zelf waarnam op netwerkevents gedurende de voorbije jaren. Sinds 2004 ben ik steeds actief betrokken geweest bij de organisatie van netwerkevents voor professionals, bedrijfsleiders en zelfstandige ondernemers. Achtereenvolgens was dat bij Ecademy Belgium, Managers for Managers en Open Coffee Limburg. Op dit ogenblik sta ik al enkele jaren mee aan het roer bij Goeiemorgen Limburg en bij de plaatselijke Unizo-afdeling in mijn woonplaats. Daarnaast bezocht ik in diezelfde periode uiteraard ook nog heel wat andere netwerkevents.

Reeds tijdens onze allereerste activiteiten in begin 2004 scoorden we een aanzienlijk groter percentage dames dan bij de traditionele handelaarsverenigingen, wat ons motiveerde om daar ook extra aandacht aan te besteden. Door een zorgvuldig samengesteld programma van thema’s en gastsprekers zorgden we ervoor dat alle deelnemers, dames of heren, starters of doorwinterde ondernemers, hun gading vonden. Na enkele jaren konden we vaststellen dat er tijdens onze activiteiten ongeveer evenveel dames als heren aanwezig waren.


In al die tijd heb ik nooit de indruk gehad dat er dames waren die zich niet goed voelden op onze events, om welke reden dan ook. Werd of wordt er dan nooit geflirt tijdens een netwerkevent? Tuurlijk zal het ooit wel eens gebeuren, maar zeker niet meer dan op eender welke andere gelegenheid en dat gedrag merkten we zeker niet alleen bij heren. Hoe je erop reageert is dan ook exact hetzelfde als op een andere gelegenheid. Naar een netwerkevent kom je om te netwerken en andere ondernemers te ontmoeten, niet om je volgende date te zoeken.

Ik heb ook absoluut nooit de indruk gehad dat dames aanzien werden als minder professioneel in hun vak. Integendeel, ik heb in de loop der jaren heel wat vrouwen ontmoet die intussen succesvolle bedrijven hebben opgebouwd. Vaak heb ik deze dames horen vertellen dat de hulp van hun netwerk daarbij ontzettend belangrijk is geweest. Vrouwelijke ondernemers zijn meestal zeer professioneel en heel erg gefocust op hun business, terwijl mannelijke ondernemers meestal met een wat breder gezichtsveld ondernemen om vooral ook niets te missen van wat er aan de zijlijnen gebeurt. Hierdoor is hun focus op de business soms toch iets minder scherp. Er is dan ook werkelijk geen enkele valabele reden te bedenken dat dames zich minderwaardig zouden moeten voelen tijdens het netwerken of als ondernemer. Elke ondernemer of professional heeft baat bij het netwerken, ongeacht geslacht, sector of bedrijfsactiviteit.


Ook vandaag vinden vrouwelijke ondernemers nog steeds zeer goed de weg naar onze netwerkevents en ik besloot om de proef op de som te nemen. Ik liet enkele netwerkende dames de column van Véronique lezen en vroeg om hun persoonlijke mening :


“Netwerken heeft mijn bedrijf al zeer veel opgeleverd en ik heb nog nooit ervaren dat ik minder au sérieux genomen werd dan mannelijke deelnemers. Je zou mijn netwerkstijl ‘vrouwelijk’ kunnen noemen: ik toon oprechte interesse in mijn gesprekspartners, houd van diepgang in gesprekken, kijk voortdurend waar ik connecties kan leggen – niet enkel voor mijn bedrijf maar ook voor anderen. Net door die ‘zachte’ aanpak krijg ik voortdurend nieuwe opportuniteiten aangereikt, niet in het minst door mannelijke netwerkers. Haantjesgedrag kom je overal wel eens tegen, maar in gemengde netwerken heb ik het nog maar zelden gezien” – Yoke Eyna, juweelkunst


“Denigrerende behandeling van vrouwelijke ondernemers tijdens netwerken? Eerlijk gezegd… nog niet mee gemaakt. Al voelde ik me vaak klein, toen ik startte in 2001, en vond ik netwerken toen ontzettend ongemakkelijk. Ondertussen heb ik veel geleerd, en vind ik netwerken een plezier. Ik haal er vaak klanten uit. En vooral goede gesprekken. Het netwerk Goeiemorgen Limburg is voor mij een ongedwongen, laagdrempelig en spontaan iets waar iedereen welkom is. Natuurlijk gebeurt het wel eens, vooral op andere netwerkplekken, dat mensen star blijven doorpraten, zonder je te betrekken. Zaak is om dat niet persoonlijk te nemen en zelf op zoek te gaan naar ander en beter. Netwerken geeft continu kansen. Je dient ze wel zelf te grijpen!” – Inge Ketels, business- en leadershipcoach – Bureau Stroom


Ik sluit graag af met enkele van mijn beste netwerktips, uiteraard bruikbaar voor dames en heren :

  1. Draag je naambadge tijdens netwerkevents steeds aan de rechterkant. Op die manier is je naam duidelijk leesbaar wanneer je iemand de hand schudt.
  2. Vermijd muurbloempjes. Staat er iemand alleen, ga er naartoe en stel je voor of nodig de persoon uit om deel te nemen aan het gesprek. 
  3. Je correct voorstellen is ontzettend belangrijk. Oefen je verhaal met je grootmoeder. Als zij het verhaal niet begrijpt heb je nog wat werk voor de boeg. Vermijd vaktermen. 
  4. Wees actief op sociale media. Straal uit wat je wil bereiken. Wil je dat men jou ziet als een leider, verberg dan vooral niet dat je tijdens weekends coach bent van een kinder-voetbalploeg. 
  5. Een netwerkevent is er om nieuwe contacten op te doen. Spreek zoveel mogelijk individueel af met de mensen die je hebt ontmoet, om de relatie met die persoon te verdiepen. Je kan vb. elkaar ontmoeten vlak voor een event of een auto delen op weg er naartoe. 
  6. Netwerken doe je niet noodzakelijk met je doelpubliek. Netwerk met ondernemers die een gelijkaardig doelpubliek hebben, zodat zij jou bij die potentiële klanten kunnen binnenloodsen. 
  7. Een professioneel naamkaartje geeft extra vertrouwen. Vermijd hotmailadressen en adressen van je internetprovider. Zorg dat er steeds een postadres aanwezig is. Zorg dat je kaartjes netjes zijn en correcte informatie bevatten. Geen doorhalingen of verbeteringen met balpen aub.
Geert Conard

14 January 2020

Top of Mind - Denk je nog aan mij ?

We zijn intussen alweer begonnen aan een nieuw jaar, dus wens ik jullie het allerbeste voor 2020. Laat het voor iedereen een gezond, creatief en succesvol jaar worden.

Netwerken wordt alsmaar belangrijker. Cijfers tonen aan dat heel wat jongeren bewust kiezen voor het ondernemerschap, maar ook senioren blijven vaak verder ondernemen tijdens hun pensioen. Het aantal mensen die echt baat hebben bij netwerken is nooit eerder zo groot geweest.


En uiteraard ben je nooit te oud om er echt mee te starten. Zelf ben ik pas echt gestart met netwerken begin 2004, ik was toen 35. Het was de start van een ware rollercoaster, het verhaal van dat eerste jaar kon je lezen in mijn boek “A Girlfriend in Every City”.


Sinds toen heb ik een duizelingwekkend aantal netwerkbijeenkomsten bezocht en heb ik duizenden ondernemers persoonlijk ontmoet. Vele gezichten waar ik evenveel namen en beroepen zou moeten kunnen op plakken. Helaas heeft het menselijke brein daar soms iets meer hulp voor nodig, zeker als dat brein ook al wat kilometers op de teller heeft.

Ikzelf ben actief in IT (we leveren en onderhouden computers bij KMO’s) en in communicatie (we helpen onze klanten hun verhaal te vertellen in het gesproken woord, tekst en beeld). Dat zijn niet bepaald zeldzame beroepen en zelf heb ik honderden ondernemers ontmoet die eveneens actief waren in één van deze beide disciplines. Het feit dat je wel vaker professionals uit mijn beide sectoren tegenkomt maakt het uiteraard net iets lastiger om mij en mijn activiteiten te onthouden.


Op 16 jaar tijd heb ik slechts drie mensen ontmoet waarvan ik zonder probleem vanaf het eerste ogenblik tot op vandaag perfect alles kon onthouden over hun activiteiten. Omdat ze in de eerste plaats zeer uniek waren in hun activiteiten : 


  1. Koos T. - Zaakvoerder van een bedrijf wat aan “crime scene cleanup” doet. Ik kan je verzekeren dat hij bijzonder interessante verhalen vertelde. Nadat je hem hebt ontmoet koop je nooit nog een tweedehandse wagen !
  2. Nancy V. – Astronaute, pilote en commandant van een voorbereidende Mars-simulatie in de woestijn van Utah.
  3. Jo S. - De allereerste vrouwelijke straaljagerpilote bij de Royal Air Force in de UK.
Van die derde zijn er uiteraard ondertussen wel meerdere. Maar de reden waarom ik haar verhaal doorheen de jaren bleef onthouden was niet zozeer het beroep, maar wel het ronduit hilarische verhaal wat ze vertelde over lange afstandsvluchten en de kunstgrepen die ze dan moest toepassen omdat er destijds in de “cock-pit” (pun slightly intended) helemaal niets voorzien was voor vrouwen om te kunnen plassen. Ik kan haar verhaal tot de dag van vandaag nog steeds navertellen.
 
Ervoor zorgen dat er in je verhaal iets ongewoons zit, is een garantie dat mensen jou en je verhaal veel gemakkelijker kunnen onthouden. In mijn geval kan ik de zoveelste IT’er of de zoveelste in communicatie zijn die je ontmoet… maar als hobby ben ik ook een gepassioneerde blogger en Instagrammer over cocktails en sterke dranken. En dat vertel ik er dus ook telkens bij wanneer ik me voorstel. Gegarandeerd dat je mij hierdoor zal blijven onthouden. Zorg er steeds voor dat er een “hoekje af” is van je verhaal.
 
Netwerken is niet alleen mensen ontmoeten en toevoegen aan je netwerk. Netwerken is ook die relaties warm houden en ervoor zorgen dat je “Top of Mind” blijft bij zoveel mogelijk mensen. Heb ik jou mijn verhaal verteld en kom je binnen twee maanden iemand tegen die op zoek is naar iemand zoals mij… dan moet ik nog fris genoeg in je geheugen zitten zodat je aan mij denkt en de potentiele klant met mij in contact brengt.
 
LinkedIn is een fantastische website om een groot stuk van je netwerk mee te beheren en ik kan het gebruik hiervan ook echt warm aanbevelen. Maar zorg daarnaast ook voor voldoende back-up. Ik hoor tegenwoordig heel wat mensen vertellen dat ze visitekaartjes passé vinden en liever onmiddellijk tijdens het netwerkevent met elkaar connecteren op LinkedIn. Op LinkedIn wordt dit zelfs aangemoedigd via een eenvoudige QR-code die je kan scannen om elkaar toe te voegen. Als je slechts een paar honderd contacten hebt lukt het nog wel om iedereen snel terug te vinden, maar heb je zoals ik meer dan tienduizend contacten en een barslecht geheugen voor namen… dan heb je nog steeds een probleem.
 
Uiteraard voeg ik ook zoveel mogelijk netwerkcontacten toe op LinkedIn, maar daarnaast heb ik ook nog steeds een klassement van visitekaartjes per provincie, waar ik toch nog best snel de juiste personen in kan terugvinden. Hou er ook steeds rekening mee dat er geen enkele garantie is dat een website jouw hele leven zal blijven bestaan. Ik heb al meerdere grote online netwerken zien verdwijnen, waardoor ik ook telkens een zeer grote hoeveelheid aan online gegevens ben kwijt geraakt (vb. Ecademy, Hyves, Netlog, …). Het is de bedoeling dat jouw zorgvuldig opgebouwde netwerk jouw hele professionele leven blijft meegaan, zorg dus dat je die gegevens op meerdere manieren kan opslaan en raadplegen.
 
Maar voorlopig zit het nog wel goed met LinkedIn. Wist je dat LinkedIn sinds enkele jaren eigendom is van Microsoft? Nadat ze zelf enkele pogingen hadden gedaan om sociale netwerken op te starten, kochten ze in 2016 het meest populaire zakelijke online netwerk. Onlangs werd bekend gemaakt dat de volledige infrastructuur van LinkedIn nu ook zal verhuizen naar de Microsoft Azure cloud. Zolang ze in het netwerk blijven investeren zal het zeker nog niet verdwijnen 😉