18 February 2020

Omdat ik geloof dat dames even goed en even graag netwerken als mannen. Ook in tijden van #metoo


Enkele weken geleden las ik de column “Beter netwerken in tijden van #metoo” van Véronique Bockstal in De Tijd. De teneur van dit krantenartikel vond ik vrij negatief en vooral niet stroken met wat ik zelf waarnam op netwerkevents gedurende de voorbije jaren. Sinds 2004 ben ik steeds actief betrokken geweest bij de organisatie van netwerkevents voor professionals, bedrijfsleiders en zelfstandige ondernemers. Achtereenvolgens was dat bij Ecademy Belgium, Managers for Managers en Open Coffee Limburg. Op dit ogenblik sta ik al enkele jaren mee aan het roer bij Goeiemorgen Limburg en bij de plaatselijke Unizo-afdeling in mijn woonplaats. Daarnaast bezocht ik in diezelfde periode uiteraard ook nog heel wat andere netwerkevents.

Reeds tijdens onze allereerste activiteiten in begin 2004 scoorden we een aanzienlijk groter percentage dames dan bij de traditionele handelaarsverenigingen, wat ons motiveerde om daar ook extra aandacht aan te besteden. Door een zorgvuldig samengesteld programma van thema’s en gastsprekers zorgden we ervoor dat alle deelnemers, dames of heren, starters of doorwinterde ondernemers, hun gading vonden. Na enkele jaren konden we vaststellen dat er tijdens onze activiteiten ongeveer evenveel dames als heren aanwezig waren.


In al die tijd heb ik nooit de indruk gehad dat er dames waren die zich niet goed voelden op onze events, om welke reden dan ook. Werd of wordt er dan nooit geflirt tijdens een netwerkevent? Tuurlijk zal het ooit wel eens gebeuren, maar zeker niet meer dan op eender welke andere gelegenheid en dat gedrag merkten we zeker niet alleen bij heren. Hoe je erop reageert is dan ook exact hetzelfde als op een andere gelegenheid. Naar een netwerkevent kom je om te netwerken en andere ondernemers te ontmoeten, niet om je volgende date te zoeken.

Ik heb ook absoluut nooit de indruk gehad dat dames aanzien werden als minder professioneel in hun vak. Integendeel, ik heb in de loop der jaren heel wat vrouwen ontmoet die intussen succesvolle bedrijven hebben opgebouwd. Vaak heb ik deze dames horen vertellen dat de hulp van hun netwerk daarbij ontzettend belangrijk is geweest. Vrouwelijke ondernemers zijn meestal zeer professioneel en heel erg gefocust op hun business, terwijl mannelijke ondernemers meestal met een wat breder gezichtsveld ondernemen om vooral ook niets te missen van wat er aan de zijlijnen gebeurt. Hierdoor is hun focus op de business soms toch iets minder scherp. Er is dan ook werkelijk geen enkele valabele reden te bedenken dat dames zich minderwaardig zouden moeten voelen tijdens het netwerken of als ondernemer. Elke ondernemer of professional heeft baat bij het netwerken, ongeacht geslacht, sector of bedrijfsactiviteit.


Ook vandaag vinden vrouwelijke ondernemers nog steeds zeer goed de weg naar onze netwerkevents en ik besloot om de proef op de som te nemen. Ik liet enkele netwerkende dames de column van Véronique lezen en vroeg om hun persoonlijke mening :


“Netwerken heeft mijn bedrijf al zeer veel opgeleverd en ik heb nog nooit ervaren dat ik minder au sérieux genomen werd dan mannelijke deelnemers. Je zou mijn netwerkstijl ‘vrouwelijk’ kunnen noemen: ik toon oprechte interesse in mijn gesprekspartners, houd van diepgang in gesprekken, kijk voortdurend waar ik connecties kan leggen – niet enkel voor mijn bedrijf maar ook voor anderen. Net door die ‘zachte’ aanpak krijg ik voortdurend nieuwe opportuniteiten aangereikt, niet in het minst door mannelijke netwerkers. Haantjesgedrag kom je overal wel eens tegen, maar in gemengde netwerken heb ik het nog maar zelden gezien” – Yoke Eyna, juweelkunst


“Denigrerende behandeling van vrouwelijke ondernemers tijdens netwerken? Eerlijk gezegd… nog niet mee gemaakt. Al voelde ik me vaak klein, toen ik startte in 2001, en vond ik netwerken toen ontzettend ongemakkelijk. Ondertussen heb ik veel geleerd, en vind ik netwerken een plezier. Ik haal er vaak klanten uit. En vooral goede gesprekken. Het netwerk Goeiemorgen Limburg is voor mij een ongedwongen, laagdrempelig en spontaan iets waar iedereen welkom is. Natuurlijk gebeurt het wel eens, vooral op andere netwerkplekken, dat mensen star blijven doorpraten, zonder je te betrekken. Zaak is om dat niet persoonlijk te nemen en zelf op zoek te gaan naar ander en beter. Netwerken geeft continu kansen. Je dient ze wel zelf te grijpen!” – Inge Ketels, business- en leadershipcoach – Bureau Stroom


Ik sluit graag af met enkele van mijn beste netwerktips, uiteraard bruikbaar voor dames en heren :

  1. Draag je naambadge tijdens netwerkevents steeds aan de rechterkant. Op die manier is je naam duidelijk leesbaar wanneer je iemand de hand schudt.
  2. Vermijd muurbloempjes. Staat er iemand alleen, ga er naartoe en stel je voor of nodig de persoon uit om deel te nemen aan het gesprek. 
  3. Je correct voorstellen is ontzettend belangrijk. Oefen je verhaal met je grootmoeder. Als zij het verhaal niet begrijpt heb je nog wat werk voor de boeg. Vermijd vaktermen. 
  4. Wees actief op sociale media. Straal uit wat je wil bereiken. Wil je dat men jou ziet als een leider, verberg dan vooral niet dat je tijdens weekends coach bent van een kinder-voetbalploeg. 
  5. Een netwerkevent is er om nieuwe contacten op te doen. Spreek zoveel mogelijk individueel af met de mensen die je hebt ontmoet, om de relatie met die persoon te verdiepen. Je kan vb. elkaar ontmoeten vlak voor een event of een auto delen op weg er naartoe. 
  6. Netwerken doe je niet noodzakelijk met je doelpubliek. Netwerk met ondernemers die een gelijkaardig doelpubliek hebben, zodat zij jou bij die potentiële klanten kunnen binnenloodsen. 
  7. Een professioneel naamkaartje geeft extra vertrouwen. Vermijd hotmailadressen en adressen van je internetprovider. Zorg dat er steeds een postadres aanwezig is. Zorg dat je kaartjes netjes zijn en correcte informatie bevatten. Geen doorhalingen of verbeteringen met balpen aub.
Geert Conard

No comments:

Post a Comment