3 September 2012

Sociale media voor verkiezingskandidaten


Met nog slechts een dikke vijf weken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen leek het me niet verkeerd om eens een artikel te schrijven met praktische tips over het gebruik van sociale media voor verkiezingskandidaten.


Het cliché wil dat je bij elke verkiezing hetzelfde fenomeen ziet opduiken. Een politicus herontdekt zijn digitaal publiek een maand of drie voor de verkiezingen en zijn of haar profielen vallen opnieuw in een diepe winterslaap enkele dagen na de verkiezingen.
Ik kan moeiteloos tientallen namen opsommen van politici die op een dergelijke manier sociale media misbruiken.
Hieruit kan ik al dadelijk een belangrijke tip afleiden: Beschouw je online publiek niet als kiesvee, maar als een groep mensen die mogelijk ook interesse hebben in hun gemeente en de lokale politiek… en waarmee je een waardevolle tweewegcommunicatie kan opzetten.
Wat er gebeurt in je gemeente kom je in 2012 niet meer alleen te weten aan de cafétoog. Een grotere pakkans na enkele pintjes, het rookverbod, mobiliteits- en andere problemen hebben ervoor gezorgd dat cafés steeds minder worden bezocht. Facebook en andere netwerken hebben voor een groot stuk de plakkerige cafétoog vervangen.
Een verkiezingsaffiche hang je inderdaad op voor een beperkte periode rond de datum van de verkiezingen, maar een online aanwezigheid is iets wat je continu moet volhouden. Een goed politicus is zes jaar lang dagelijks te bereiken en niet alleen in de laatste weken voor we naar het kieshokje moeten. Een goed politicus gebruikt de online aanwezigheid om te luisteren naar de inwoners van zijn of haar gemeente. Een vinger aan de pols hebben was nog nooit zo gemakkelijk. Als bekendste en meest succesvolle voorbeeld kan ik hier verwijzen naar Barack Obama, die zowel tijdens de verkiezingscampagne als nadien tijdens zijn ambtstermijn volop de kaart van sociale media heeft getrokken. Geen enkele andere politicus heeft ooit zo intens gecommuniceerd met zijn kiezers en hen ook op die manier bij het beleid betrokken.
Vaak krijg ik kritiek van lokale politici m.b.t. de oudere inwoners van een gemeente die wel broodnodige stemmen opleveren maar volgens hen geen computer of internet gebruiken.
Ik heb respect voor ieders mening, maar persoonlijk vind ik dit meer en meer een waardeloos argument. Seniorennet(1) is de grootste en meest bezochte community-website in onze contreien. Onze “oudjes” maken vaak meer gebruik van internet dan de professioneel actieve generaties.


In een uitstekend artikel van Michael Klein(2) las ik ook nog volgende bruikbare tips :
  • Zorg voor een goed ingevuld en up-to-date profiel. Een recente foto, correcte contactgegevens en interessante informatie over jezelf. Je bezoekt ook geen receptie met een zak over je hoofd, dus verstop jezelf ook niet online. Gebruik liever geen verkiezingsfoto met partijlogo etc., maar een gewone deftige en herkenbare foto.
  • Facebook is geen propagandamachine. Je maakt gebruik van sociale media om te communiceren met je publiek, niet om hen je boodschap door de strot te rammen. Bekijk sociale media als een moderne telefoon, niet als een megafoon.
  • Enkel als actieve gebruiker van sociale media ben je echt aanwezig. Zorg ervoor dat je kiezers een relatie met jou kunnen opbouwen. Blijf zes jaar lang interesse vertonen in wat ze doen en niet alleen de laatste dagen voor de verkiezingen. Zorg dat je actief bent wanneer je publiek actief is. Verschijnen er veel berichten over een bepaalde gebeurtenis (al dan niet in je gemeente), neem dan actief deel aan het gesprek. Toon interesse voor wat er omgaat bij je kiezerspubliek.
  • Stuurt iemand je een persoonlijk bericht via sociale media, laat die persoon dan geen dagen of weken wachten op een antwoord.
  • Zie je dat iemand op zoek is naar iets of iemand waarmee jij zou kunnen helpen, doe het dan ook. Anderen zullen zien dat je die persoon hebt geholpen wat bijdraagt tot je credibiliteit.
  • Sociale Media gebruiken is converseren. Ben je niet geïnteresseerd in converseren met je publiek blijf dan weg van sociale media. Broadcasters worden afgestraft, mogelijk ook electoraal.
  • Leer de platformen goed gebruiken. De “Accidental Tweets” van Leterme laten alleen zien dat hij niet overweg kan met een platform waar elke dertienjarige probleemloos mee kan werken. Van een politicus verwachten we minstens dat hij of zij dagelijks een krant leest, overweg kan met internet en met de belangrijkste sociale media.
                 (1)     http://www.seniorennet.be

1 comment:

  1. Geert, de spijker op z'n kop! Ook hier in Nederland, met nog 7 dagen te gaan voor de landelijke verkiezingen, vertonen de politici het zelfde gedrag. Er zijn enkele uitzondering en die ook echt wat te melden hebben en met hun volgers van gedachten wisselen.

    ReplyDelete