9 April 2018

Mijn antwoord op "Wie kan mij een goede websitebouwer aanbevelen?"

Ik zie vrij regelmatig op diverse Facebook-groepen vragen verschijnen zoals “Wie kan mij een goede websitebouwer aanbevelen?”. Telkens voel ik dan toch weer een ongemakkelijke kriebel en ga ik in plaats van iemand aan te bevelen of publiciteit te maken voor één van onze partners, een reactie neerschrijven met praktische tips en advies.

Ik ken inderdaad ook heel wat ervaren websitebouwers, die schitterende websites afleveren, gebouwd met de nieuwste technologieën en voorzien van alle mogelijkheden die je vandaag van een nieuwe website mag verwachten. Maar wat is dan het probleem?

De meeste websitebouwers die ik ken zijn techneuten of programmeurs, technisch zeer onderlegde IT’ers die hun uiterste best zullen doen om een mooie en functionele website te maken waarop vervolgens jouw teksten en afbeeldingen kunnen ingepast worden. En daar wringt nu net het schoentje. Want de meeste websitebouwers doen zelf helemaal niks met de inhoud van je website. In grotere websitebedrijven hebben ze daarvoor aparte afdelingen, waar je uiteraard ook een steviger prijskaartje voor zal betalen. Bij “kleine” webbouwers zijn degene die zich ook ontfermen over de inhoud met een vergrootglas te zoeken. Het is dus meestal de bedoeling dat jij als klant zelf de nodige teksten en afbeelding aanlevert, waarna de webbouwer deze “knipt en plakt” op de nieuwe website.


Sommige websitebouwers leveren zelfs een “lege” website af (of met de beruchte ‘Lorum Ipsum’ teksten), waarna je zelf nog alles op de juiste plaats moet invoegen. Ik heb al websites gezien die enkele jaren online waren, maar waar nog hier en daar van die ‘Lorum Ipsum’ pagina’s op te vinden waren. Dat kan natuurlijk gebeuren als je niet eerst de inhoud volledig afwerkt en dus ook niet 100% zeker weet hoeveel pagina’s je exact zal nodig hebben.

Ons advies is dan ook om EERST te zorgen dat de inhoud voor je nieuwe website 100% op punt staat. Bepaal eerst de indeling van de website en de verschillende pagina’s die je zal nodig hebben. Vervolgens ga je de nodige teksten schrijven (of laten schrijven door een ervaren copywriter. Ik zie nog steeds teveel websites die vol schrijffouten staan).

Gebruik zeker geen foto’s die je 10 jaar geleden hebt laten nemen voor een brochure. Maak nieuwe heldere foto’s die de huidige tijdsgeest weerspiegelen. Selecteer hiervoor ook de juiste fotograaf, want elke fotograaf heeft zijn eigen specialisatie. Denk misschien ook eens na over video. En laat je tenslotte ook door de websitebouwer adviseren om het nodige te doen zodat je website maximaal gevonden zal worden door zoekmachines.

Wanneer de inhoud volledig klaar is stap je naar een websitebouwer, die dan ook een veel duidelijker overzicht krijgt van hoe de website moet opgebouwd worden. De kost voor een nieuwe website kan je zien als de som van drie noodzakelijke onderdelen : De voorbereiding van de inhoud, het bouwen van de website en de jaarlijkse onderhouds- en hostingkosten om de website online te houden.

Wij hebben ons gespecialiseerd in het eerste luik. Samen met onze klant bepalen we de inhoud en gaan we deze ook volledig uitwerken. Wij werken met meerdere copywriters voor de teksten, een professioneel vertaalbureau voor de nodige (ook technische!) vertalingen en een drietal fotografen met elk hun specifieke specialisatie. En uiteraard werken we nauw samen met meerdere websitebouwers, zodat we naargelang de noden en wensen van de klant de juiste partners kunnen selecteren en inschakelen.

No comments:

Post a Comment