Als je alleen maar events en recepties afschuimt om er pintjes te drinken met mensen die je al kent, zal de opbrengst voor je professionele activiteiten zeer gering zijn. Vandaar dat ik graag eens wil weergeven wat de ultieme voorbereiding en uitvoering is van een avondje netwerken. Een netwerkevent bezoeken is een professionele activiteit die je kan zien als een lijstje met meerdere taken die je moet afhandelen om tot een positief resultaat te komen.
1. Voor het event
Het lijstje start uiteraard met jezelf inschrijven voor deelname aan het event. Het maakt niet uit of het een betalend of gratis event is, schrijf je steeds in als je wil deelnemen. Op die manier kan de organisatie het nodige voorzien voor de ruimte, de drankjes en eventuele versnaperingen of broodjes. Niets zo vervelend als te weinig of teveel catering. Uiteraard geldt ook de regel dat wanneer je inschrijft voor een netwerkevent, je er ook wel degelijk naartoe gaat. Mensen die inschrijven maar zelden opdagen krijgen ook een slechte reputatie. Bijkomend voordeel van inschrijven is dat jouw naam op de deelnemerslijst staat, wat voor anderen ook weer aanleiding kan geven tot een gesprek.
Netwerkevents gaan vaak door in grotere steden en vragen dus ook meestal om een verplaatsing. Markeer de benodigde tijd voor de verplaatsing ook in je agenda en vertrek tijdig. Vermijd (file)stress, netwerken lukt het best wanneer je relax bent.
Enkele dagen voor het netwerkevent kan je best de deelnemerslijst als eens doornemen.
- Met wie wil je zeker praten ?
- Met wie heb je reeds een gesprek gehad, maar was er zeker aanleiding om nog wat verder te praten ?
- Wil je zeker zijn dat bepaalde gesprekken zullen plaatsvinden, neem dan alvast even contact op met die personen en meld dat je hun zeker wil spreken tijdens het event.
Denk even na over je eigen verhaal voor dit netwerkevent :
- Waar ben je momenteel naar op zoek ? Met wie wil je dat mensen jou in contact brengen ?
- In functie van de vorige vraag kan je alvast even nadenken over de manier waarop je jezelf en je activiteiten zal voorstellen tijdens dit event. Zorg dat het spontaan blijft klinken, niemand luistert graag naar een keihard ingestudeerde reclamespot.
- Vermeld niet alleen het bedrijf en de activiteiten van het bedrijf, maar ook jouw functie binnen het bedrijf. Waar ben jij dagelijks mee bezig ? Netwerken is persoonlijk en het gaat dus wel degelijk om jou.
- Welke problemen kan jij oplossen ? Dit maakt het ook eenvoudiger voor anderen om de juiste mensen naar jou door te verwijzen.
- Zorg altijd voor een ‘twist’, iets abnormaals, een verhaal met een hoek af, waardoor mensen jouw verhaal ook zullen onthouden. Dit kan vb. een hobby zijn (In mijn geval : “Ik heb ook nog een rare hobby, een jaar geleden ben ik gestart met een blog over cocktails en sterke dranken”). Op die manier ben ik niet de zoveelste IT’er of consultant, maar er is iets extra wat blijft hangen.
2. Tijdens het event
Zorg dat je toekomt op de locatie bij de start van het netwerkevent. Meestal heeft de organisator dan ook nog wat tijd voor een kort gesprek en hij of zij kan je voorstellen aan de andere vroege gasten. Gebruik de rust van dat vroege moment om ook even ‘in te checken’ via sociale media. Op die manier geef je aan dat je zelf aanwezig bent op het netwerkevent, maar je krijgt ook wat goodwill van de organisatie omdat je reclame maakt voor het event. Gaat het om een event met een gastspreker, wacht dan tot het officiĆ«le gedeelte van start gaat en maak snel een foto van de gastspreker voor je check-in. Op die manier promoot je je eigen aanwezigheid, het event en de gastspreker.
Het doel van de avond is uiteraard netwerken met de andere aanwezigen. Luister altijd zeer aandachtig naar je gesprekspartners, zodat je hun verhaal begrijpt en zelfs kan doorvertellen. Netwerken is vooral luisteren en verbinden. Ongeacht het aantal deelnemers op een netwerkevent zal een goede netwerker gemiddeld steeds 4 of 5 waardevolle gesprekken hebben. Zorg zeker dat je steeds voldoende naamkaartjes bij hebt. Naamkaartjes strooi je evenwel niet zomaar in het rond, maar wissel je heel bewust uit na elk waardevol gesprek.
3. Na het event
Heb je sommige mensen beloofd om nog iets door te sturen, doe dit dan zeker de volgende dag. Niets zo vervelend als wachten op iets wat niet komt. De volgende dag een reclamemailtje sturen naar iedereen die je hebt gesproken is echt niet de bedoeling, dit zal zeker niet opbouwend zijn voor je credibiliteit of reputatie.
Netwerken is niet alleen nieuwe connecties toevoegen aan je netwerk, je moet de connecties ook “warm houden”. Dit lukt een stuk gemakkelijker wanneer je ook verbonden bent via sociale media. LinkedIn is hiervoor het meest geschikt. Stuur de dag na het netwerkevent een uitnodiging om te connecteren op LinkedIn naar iedereen waarmee je een goed gesprek had. Het voordeel is dat jouw naam en gezicht nog fris in het geheugen zitten en je uitnodiging zal dus ook vlot aanvaard worden.
Gooi zeker de verzamelde naamkaartjes niet weg, maar bewaar ze zodat je later nog steeds iemand terug kan opzoeken indien nodig. Ik gebruik zelf doodgewone ringmappen, voorzien van speciale plastic hoesjes waar de naamkaartjes perfect in passen (Ik vond die hoesjes bij AVA). Jammer voor naamkaartjes “buiten formaat”, maar die passen alleen in de prullenmand.
Zoals je in dit artikel kan lezen is een goede voorbereiding heel belangrijk om positieve resultaten te boeken met je netwerkinspanningen. Wie zonder de minste voorbereiding gaat netwerken (Hoe vaak kom je mensen tegen die hun naamkaartjes thuis vergeten zijn ?), zal het een stuk moeilijker hebben om hun inspanningen om te zetten in iets positiefs voor hun business.