1 September 2014

Netwerken met je doelgroep is meestal niet zo'n goed idee

Ik lees heel vaak en bijzonder graag artikels geschreven door ervaren ondernemers. Tips en adviezen vanuit hun praktijkervaring zijn verhelderend en inspireren tot acties binnen mijn eigen activiteiten. Vaak lees ik in die artikels ook tips die passen binnen mijn eigen vakgebied en soms zetten die me aan tot het schrijven van een eigen artikel met mijn persoonlijke visie op zo’n onderwerp. Meestal is dat het geval wanneer ik het niet helemaal eens ben met de auteur van het artikel.

Ik las al meerdere keren artikels met als onderwerp het selecteren van de meest geschikte netwerkevents. Elke dag zijn er immers meerdere netwerkgelegenheden die je zou kunnen bezoeken, waardoor je zelf inderdaad een keuze moet maken. De meeste ondernemers bezoeken hooguit één of twee events per week waardoor het selecteren van het juiste event natuurlijk nog aan belang toeneemt. In de meeste artikels lees ik dan tips als “Kies een event volgens je doelgroep”. Deze auteurs bedoelen hiermee dat wanneer jouw doelgroep grote bedrijven zijn, je best kiest voor een club of event waar veelvuldig managers en kaderleden van grote bedrijven aanwezig zijn.

Dit is een stelling waarmee ik het eigenlijk helemaal niet eens ben. Ik vind namelijk netwerken met je doelgroep meestal niet zo’n goed idee. Mogelijk zal deze actie je af en toe wel business opleveren, maar je gaat compleet voorbij aan het doel van het netwerken.

Laat ons eerlijk zijn. Wanneer je in gesprek bent met een persoon die behoort tot je directe doelgroep dan zal je ergens toch wel geneigd zijn om te “verkopen”. Je hebt een potentiele klant tegenover je staan en wanneer die ook maar het minste sprankeltje interesse toont in jouw dienst of product dan komt de verkoper in jou naar boven die een handtekening op een bestelbon wil hebben.
Zoals ik vorige maand in mijn artikel “Word snel rijk ??!!” reeds heb aangehaald is zakendoen met andere leden uit je businessclub een prettig bijverschijnsel van het netwerken, maar zeker niet het doel. De return uit het echte doel van je netwerkinspanningen kan een veelvoud zijn van de return van dit bijverschijnsel. Mits je het uiteraard goed aanpakt.

Wanneer je selectief wil netwerken kies je best voor clubs of events waar de aanwezigen zelf voldoende connecties hebben met jouw doelgroep. Op die manier kan je sterke relaties opbouwen met een groot aantal mensen, die je daarna kan vragen om de juiste deuren te openen naar je doelgroep. Wil je morgen praten met de aankoopmanager van groot bedrijf X, dan kijk je eerst binnen je contacten of iemand reeds met deze persoon zaken doet. Als die tussenpersoon de deur voor jou wil openen, maak je veel meer kans op een persoonlijk gesprek. De vraag komt dan immers van de tussenpersoon, iemand waarmee deze drukbezette manager reeds zaken doet en die hij reeds kent en vertrouwt.

LinkedIn, het grootste en belangrijkste zakelijke online netwerk, is hierbij een belangrijke troef.
Wanneer ik het profiel van mijn ‘target’ op het scherm zet, zie ik aan de rechterzijde immers onmiddellijk via welke “tussenpersonen” ik mijn target kan bereiken. Via “introducties” kan je dan een bericht naar je target verzenden, wat eerst via de geselecteerde tussenpersoon passeert. Alternatief kan je natuurlijk ook gewoon de tussenpersoon selecteren die je zelf het best kent en deze even opbellen met de vraag of hij het juiste deurtje voor jou kan openen. Meestal is zo’n introductie zeer succesvol.

Wil je meer “tussenpersonen” in je netwerk met de juiste connecties naar je doelgroep, dan kies je dus best een club of event waar die zich bevinden.



No comments:

Post a Comment