2 February 2012

Activiteit in de kijker : CopyWriting


De meeste lezers kennen mij natuurlijk als spreker en schrijver over professioneel netwerken en sociale media. Een groot stuk van mijn werktijd spendeer ik echter ook aan andere activiteiten zoals persoonlijk advies en begeleiding op vlak van bedrijfscommunicatie.

Wat daar ook vaak bij komt kijken is Copywriting - het schrijven, opmaken of verbeteren van teksten

Het is bijna niet te geloven hoe een betere of juiste woordkeuze een gigantische impact kan hebben op het resultaat wanneer het vb. gaat om een tekst die in een folder naar potentiële klanten zal worden verzonden.

Creatief omspringen met woorden is natuurlijk een kunst op zich en hiermee bepaal je voor 99% wat een potentiële klant over jou of jouw bedrijf denkt wanneer hij je tekst leest. Iedereen kent vast wel de uitdrukking “tussen de regels lezen”. Het is de taak van de copywriter om ook “tussen de regels te kunnen schrijven”.

Uiteraard kan je soms ook behoefte hebben aan een brief of tekst die ook correct moet zijn conform de bijpassende wetgeving. De nodige kennis daarvoor hebben we ook in huis.

Wat zijn typische copywriting taken waarmee we je kunnen helpen ?
  • Schrijven of herschrijven van teksten voor blogartikels of website-pagina’s
  • Schrijven of herschrijven van teksten voor bedrijfsfolders
  • Schrijven of herschrijven van toespraken
  • Schrijven of herschrijven van bedrijfsbrochures
  • Schrijven of herschrijven van officiële briefwisseling (ook voor klachten, disputen, opzeggingen, …)
  • Schrijven of nakijken van contracten en overeenkomsten
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Contacteer ons vrijblijvend voor gelijk welke copywriting opdrachten. Voor deze activiteiten hebben wij een team ter beschikking van 2 generalisten en een juriste. Daarnaast werken we ook nauw samen met een uitstekend vertaalkantoor die eventueel de (zelfs zeer technische) teksten kunnen omzetten in een taal naar keuze. Belangrijk om weten is dat hun vertalers steeds vertalen naar de eigen moedertaal.

1 February 2012

Je krijgt geen tweede kans


In Angelsaksische landen hebben ze een heel mooi gezegde “You never get a second chance to make a first impression”. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk na te laten.

Een waarheid als een koe maar helaas een zeer concreet gegeven waar vandaag veel te weinig rekening mee wordt gehouden.

Het maakt niet uit of je starter bent of een ervaren ondernemer. Denk regelmatig na over hoe jij en je bedrijf overkomen bij je klanten of prospects. Stel jezelf de vraag hoe je wil gezien worden door je klanten en prospects. Neem daarna de nodige acties om dat imago ook effectief te creëren, bij te sturen of te bestendigen.

Een imago opbouwen is hard werken en spreidt zich uit over alle mogelijke aspecten van je bedrijf, van jezelf als ondernemer en van alle communicatie die er gebeurt met klanten, leveranciers en prospects. Vandaag heb ik het niet over je wagen, je bedrijfspand of de keuze voor een stijlvol pak wanneer je naar een meeting gaat. Ik heb het vandaag over kleine aspecten in je communicatie die ervoor zorgen dat de ontvanger een goed of minder goed gevoel krijgt.

Sociale media zijn uitermate geschikt voor het opbouwen van credibiliteit en een goede online reputatie, zoals ik al meermaals heb besproken in eerdere blogposts. Maar stel dat je daarna een potentiele klant tegen het lijf loopt op een netwerkavond en je geeft die persoon een naamkaartje waar een aantal rare zaken mee aan de hand zijn. Je credibiliteit en reputatie verdwijnen als sneeuw voor de zon en je zal heel hard moeten werken om alsnog het vertrouwen van die persoon te krijgen.

Dit zijn enkele concrete voorbeelden die ik regelmatig tegenkom en die me telkens weer het gevoel geven dat kwaliteit en professionaliteit voor deze persoon geen prioriteit is.

Het ene voorbeeld vind ik uiteraard al wat erger dan het andere, maar het zijn allemaal knipperlichten of alarmbelletjes wanneer het gaat over vertrouwen, kwaliteit en betrouwbaarheid.  

  • Naamkaartjes met reclame van de drukker op de achterkant, waardoor ze gratis zijn.
  • Naamkaartjes met gegevens die met balpen doorstreept of verbeterd zijn.
  • Naamkaartjes zonder postadres.
  • Naamkaartjes zonder vaste telefoon, enkel een GSM nummer.
  • Naamkaartjes zonder de naam van de persoon.
  • Naamkaartjes met een emailadres via Hotmail, Yahoo, …
  • Naamkaartjes met een emailadres via de Internet provider, terwijl het bedrijf wel degelijk een website heeft met een eigen domeinnaam.
  • Naamkaartjes met een abnormaal groot formaat zodat ze gegarandeerd in de prullenmand terecht komen.
  • Zelf afgedrukte naamkaartjes met kartelrandjes of strepen doorheen de bedrukking.

Uiteraard gelden dezelfde regels voor alle andere bedrijfscommunicatie zoals brochures, folders, flyers, advertenties, …
  • Schreifvouten
  • Minderwaardige afdruk- en papierkwaliteit (vaak zijn dit kleurenkopies)
  • Een standaard opmaak die regelrecht uit Microsoft Publisher komt

Wil je als een professional aanzien worden door je netwerk, zorg dan dat je ook zo overkomt.
Niet alleen door je houding en gedrag in het netwerken, maar ook via je communicatie, je naamkaartjes en folders.

Ongeacht of je een startende eenmanszaak bent of een zaakvoerder van een KMO, voor zeer weinig geld kan je toch een verzorgde communicatie opzetten die het juiste resultaat zal opleveren.