2 January 2018

20 Netwerktips voor Nieuwjaarsrecepties

Uit ons inmiddels stevige archief hebben we de allerbeste party-netwerktips samen gebracht, die je onmiddellijk in de praktijk kan brengen tijdens de vele nieuwjaarsrecepties en personeelsborrels die deze maand ongetwijfeld doorgaan.

Ik heb door de jaren heen met heel wat mensen gesproken over hun netwerkinspanningen en de resultaten die daaruit voortvloeien. Wanneer die resultaten uitbleven was de oorzaak meestal te vinden in het niet (of niet voldoende) benutten van de mogelijkheden die voorhanden waren. Denk maar aan een profiel hebben op LinkedIn, maar daar verder helemaal niets mee doen. Dat is ongeveer hetzelfde als in je winkel zitten jammeren dat de verwachte feestdagen-omzet uitblijft, terwijl er tijdens je anderhalf uur middagpauze minstens 20 personen aan je gesloten deur hebben staan rammelen. Zou het niet kunnen dat je daarmee ook heel wat potentiële klanten mist die net tijdens hun middagpauze iets willen komen kopen? Deze tips laten dan ook zien welke mogelijkheden er vaak zijn, maar waar heel wat mensen nog veel te weinig gebruik van maken.

1. Zorg dat je ook online actief bent
Heel wat mensen vragen me hoe ik er in slaag om in contact te blijven met zo’n groot netwerk. Robin Dunbar publiceerde studies die lieten zien dat je netwerkcapaciteiten zonder sociale media beperkt zijn tot maximaal 150 contacten. Gebruik je wel sociale media om in contact te blijven met je netwerk, dan kan je netwerk groeien tot meer dan 500 contacten, afhankelijk van de tijd die je eraan kan of wil besteden. Ik krijg dan ook heel vaak te horen “Ik volg jou al op LinkedIn”, wanneer ik iemand ontmoet tijdens een netwerkevent. Het doel van netwerken is dat men aan jou blijft denken. Daarom is het noodzakelijk dat men regelmatig je naam of gezicht zien opduiken. Uiteraard kan dit tijdens een netwerkevent of receptie, maar zeker ook online door vb. actief deel te nemen aan discussies in groepen !


2. Don’t work the room !
Wanneer ik naar een netwerkevent ga, hoop ik op een vijftal waardevolle gesprekken met andere ondernemers. Het is dus niet de bedoeling om de hele avond bij dezelfde persoon te blijven staan, maar het is ook niet de bedoeling om slechts 30 seconden met elke gesprekspartner te spenderen. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat een beginnende netwerker zijn verhaal uitspuwt, een naamkaartje in je handen drukt en dan verder spurt naar het volgende slachtoffer. Ik zal een persoon en diens business pas echt onthouden als ik minstens een deftig gesprek met die persoon heb gehad. Het is immers de bedoeling dat ik zijn activiteiten en noden begrijp, zodat ik later de juiste mensen en de juiste leads naar deze persoon kan doorsturen.


3. The early bird catches the networking worm
Er zijn heel wat voordelen wanneer je vroeg toekomt op een netwerkevent. Je hebt nog even de kans om te praten met de organisators, je kan veel vlotter mensen aanspreken omdat ze nog niet in “groepjes” staan met hun vrienden, je merkt veel sneller op wie er helemaal alleen naar het event komt en je kan die mensen gemakkelijker bij een gesprek betrekken. Iedereen die toekomt heeft ook de spontane reflex om alle aanwezigen de hand te drukken en kennis te maken… allemaal zaken die verdwijnen zodra de groep van aanwezigen te groot wordt.


4. Break the ice !
Heel wat mensen vinden het zeer moeilijk om iemand aan te spreken op een feestje of receptie, wanneer ze die persoon niet kennen. Een eenvoudig maar gemeend complimentje kan soms wonderen doen. Vooral dames zullen na een complimentje over hun haarstijl of kleding een stuk toegankelijker worden, maar je zal beslist merken dat ook heren hiervoor helemaal niet ongevoelig zijn. Ik heb zelf vorig jaar meerdere keren complimentjes gekregen over mijn (gekleurde) veters !


5. “EnHoeKendeGijDenOrganisator?”
Deze tip is bruikbaar als ijsbreker, maar daarnaast ook zeer geschikt om in te zetten wanneer het gesprek stilgevallen is. “Hoe ken jij de organisator?” of “Hoe ben jij op dit event terecht gekomen?”. Het voordeel is dat alle gasten of deelnemers van een event in elk geval een link hebben met de organisatie of organisator van het event. Dit is een vraag waarbij je zeker kan zijn dat er een antwoord volgt, waardoor het gesprek terug op gang komt. Om het gesprek aan de gang te houden moet je erop letten om steeds open vragen te stellen, dus nooit een vraag stellen die kan beantwoord worden met Ja of Neen.


6. Catch the barflies
De bar en het buffet zijn ideale plaatsen om andere “alleen-komers” op te vissen. Dit is immers de plaats waar ze tijdens het event gegarandeerd naartoe komen om een drankje te halen. De bar is dus de ideale plaats om een gesprek aan te knopen met anderen die ook helemaal alleen naar het event kwamen. Let wel op dat je zelf niet teveel drinkt, want dan komt er van netwerken ook niet veel meer in huis. Integendeel, een dronken netwerker helpt zijn credibiliteit en reputatie bliksemsnel om zeep.


7. Knip de digitale navelstreng
Tijdens een feestje of receptie luister je aandachtig naar je gesprekspartners. Schakel dus best je smartphone uit of zet deze tenminste op ‘stil’. Reserveer je online momenten voor na het event, of scan even snel door je meldingen tijdens of na een toiletbezoek. Ik weet dat je fans op jou zitten te wachten, maar je gesprekpartners verdienen nu eenmaal je volledige aandacht.


8. Relax and have some fun
Mensen praten liever met blije mensen dan met knorpotten en zeurpieten. Wanneer je zelf plezier hebt in het netwerken zal je daardoor ook automatisch anderen aantrekken. Wanneer je positieve energie uitstraalt zal iedereen dit ook opmerken. Een extra tip hierbij is om ervoor te zorgen dat je jezelf ook lekker voelt. Draag je echt nooit een kostuum in het dagelijkse leven, draag dan ook zeker geen kostuum wanneer je gaat netwerken. Verzorgde kleding waarin je jezelf echt lekker voelt zal je steeds helpen om beter te netwerken. Uiteraard let je wel op eventuele dresscodes wanneer het gaat om meer formele recepties, ook daar zal je dadelijk merken wie er wel of niet gewoon is om dergelijke formele kleding te dragen.


9. Naamkaartjes zijn essentieel
Zorg ervoor dat je steeds voldoende naamkaartjes mee hebt. Moet je opnieuw kaartjes laten drukken, denk dan aan de tips die ik eerder gaf rond ‘alarmbelletjes’ op naamkaartjes


10. En wat doe jij voor de kost ?
Zorg ervoor dat je in staat bent om jezelf op een correcte, professionele manier voor te stellen, zonder te klinken als een reclamespot en zonder vakjargon of moeilijke woorden te gebruiken. Al doende leert men, dus je zal hier ook steeds beter en vlotter in worden. Vergeet vooral niet te vermelden wat jij precies doet in je bedrijf en waarmee men jou het best kan helpen. En neen, “Ik zoek klanten” willen we echt NOOIT horen !

11. Hoe kan ik jou helpen ?
Personen met een instelling “What’s in it for me?” zijn meestal niet erg populair. Netwerken is niet alleen het opbouwen van een contactenlijst, maar ook het opbouwen van credibiliteit en je professionele reputatie. Probeer zoveel mogelijk je netwerkcontacten te helpen door hen te introduceren bij de juiste personen of bedrijven.

12. Je hebt twee oren en één mond
Luister meer dan dat je zelf praat. Geef oprechte aandacht aan je gesprekspartner zodat je ook nadien nog perfect weet wie die persoon is en wat hij of zij doet. Is er iets in het verhaal van je gesprekspartner wat je niet helemaal begrijpt stel dan enkele gerichte vragen.

13. Vergeet niet om je netwerk ook zelf te gebruiken (op een correcte manier)
Vertel duidelijk aan je gesprekspartners hoe (of waarmee) ze jou op dit ogenblik het best kunnen helpen. Je kan duidelijk maken wie jouw typische klanten zijn, maar je kan ook iets heel concreets vertellen waar je naar op zoek bent (vb. “Wij zoeken momenteel een vertegenwoordiger voor regio Antwerpen. Moest je toevallig iemand kennen die op zoek is naar zo’n job…”)

14. Body Language
Wees steeds bewust van je lichaamstaal (oogcontact, knikken, …) en ga zeker niet over de schouder van je gesprekspartner op zoek naar een volgend “target”.

15. Omdat je over je hobby altijd enthousiast bent
Heel wat mensen vinden het moeilijk om vlot over hun werk of hun bedrijf te praten. Probeer ook eens over andere zaken te praten zoals een gemeenschappelijke interesse of je hobby. Hierdoor komt het gesprek zeker op gang en dan lukt het ook veel beter om over je werk te praten.

16. Omdat details belangrijk zijn
Hoor je tijdens het luisteren naar het verhaal van je gesprekspartner enkele belangrijke details die je zeker niet wil vergeten ? Noteer ze eventueel op de achterkant van zijn of haar naamkaartje.

17. Omdat we mensen niet in een vaas willen zetten
Stel mensen aan elkaar voor. Komt er iemand binnen die nieuw is, stel die persoon dan onmiddellijk voor aan je gesprekspartners en betrek hem of haar bij het gesprek. Muurbloempjes kunnen absoluut niet op een netwerkevent. Zorg er steeds voor dat je netwerkevent zo laagdrempelig mogelijk is, zodat iedereen kan deelnemen.

18. Don’t sell
Netwerken en verkopen zijn twee verschillende en vrijwel onverenigbare disciplines. Houd deze dan ook strikt gescheiden. Netwerken is nieuwe mensen leren kennen en bestaande contacten in stand houden. In ons volgende artikel zullen we aantonen dat kopen en verkopen ook twee verschillende zaken zijn en dat slechts één van die twee thuishoort binnen het netwerken.

19. Follow-up ? Hou vooral je beloftes !
Ik vind het zelf verwerpelijk om iedereen die je hebt ontmoet tijdens een netwerkevent de dag nadien te contacteren via e-mail of telefoon. Dat ruikt van mijlenver naar “Ik wil aan jou verkopen” en dat is helemaal niet waar netwerken om draait. Wat ik wel uiterst belangrijk vind is om steeds te doen wat je hebt beloofd tijdens een gesprek. Heb je beloofd om mensen met elkaar in contact te brengen, doe het dan ook zo snel mogelijk. Heb je beloofd om bepaalde informatie door te sturen, doe het dan ook !

20. Help… Iemand brengt mij in contact met iemand anders ???!!!
Je ontvangt een mailtje van iemand die jou goed kent, waarin hij iemand anders voorstelt waar je zeker moet contact mee opnemen. Je mag er dus vanuit gaan dat die andere persoon wel degelijk op jouw telefoontje of mailtje zit te wachten. Die persoon is vast en zeker op zoek naar iets of iemand waar jij mee kan helpen. Laat dit niet liggen. Bedank de persoon die jullie met elkaar in contact bracht en neem zo snel mogelijk contact op met de persoon die jij vast en zeker kan helpen. Mogelijk zit hier mooie business in voor jezelf, in het slechtste geval kan je iemand helpen wat ten goede zal komen van jouw credibiliteit en reputatie.