3 October 2016

Weiger niet te snel een connectie op LinkedIn


Netwerken stopt niet wanneer je terug naar huis gaat na een netwerkevent. Het is immers de bedoeling dat we aan elkaar zullen denken wanneer er opportuniteiten opduiken. Alle interessante contacten die ik heb toegevoegd aan mijn netwerk probeer ik na het event ook toe te voegen aan mijn LinkedIn netwerk. Dit maakt het veel eenvoudiger om mensen nadien ook snel terug te vinden wanneer dit nodig is.

Sommige mensen kiezen ervoor om na een netwerkevent toch nog even een mailtje te sturen met hun gegevens erin en een kort overzicht van hun activiteiten. Hier heb ik ook helemaal geen probleem mee, tenzij men in dat mailtje ook uitdrukkelijk probeert om iets te verkopen. Af en toe ontvang ik zo’n “speciale aanbieding” en denk ik dat die persoon het netwerken niet echt heeft begrepen.

Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van iemand die ik eerder had ontmoet tijdens een netwerkevent, maar die het duidelijk ook niet echt had begrepen. Eerst en vooral ontving ik het mailtje maar liefst 16 maanden na het netwerkevent. In moderne tijden met breedband internet in elke woning en snelle communicatie via sociale media is deze termijn toch wel extreem lang. Het doet vooral vermoeden dat deze freelancer op het einde van een project zat en snel even door alle oude mailtjes aan het zoeken was naar mogelijke opportuniteiten. Ondanks die lange periode wist ik nog exact wie deze persoon was. Ik had immers aandachtig naar haar verhaal geluisterd tijdens het event en ze had me toen perfect geschetst wat haar activiteiten en expertises waren.

Haar mailtje was een antwoord op mijn verzoek om te connecteren via LinkedIn, een verzoek wat ik had verzonden de dag na het netwerkevent. Deze dame stelt in haar mailtje dat ze alleen wil connecteren met mensen met wie ze effectief reeds heeft samengewerkt. Het is uiteraard haar recht om op deze manier haar LinkedIn-netwerk op te bouwen, maar alweer laat het zien dat ze het netwerken niet goed heeft begrepen. Indien ik haar zou willen inhuren voor een project kan ik haar zelfs niet eens contacteren via LinkedIn.

Netwerken, of het nu tijdens een netwerkevent is of online op een platform als LinkedIn, is bedoeld om meer mensen te leren kennen, je netwerk dus uit te breiden. Daarnaast bouw je ook aan wederzijds vertrouwen en aan je reputatie zodat je elkaar ook de juiste personen kan doorsturen.

Door een connectie te weigeren van iemand die je reeds hebt ontmoet en waar zelfs een reële kans bestaat om ooit business te doen, ga je ook compleet voorbij aan de volledige bedoeling van netwerken en van LinkedIn. Er zijn wel meer mensen die verkiezen om pas met iemand te connecteren, wanneer ze die persoon eerst persoonlijk hebben ontmoet en gesproken. Dit kan ik begrijpen en ik respecteer ook steeds de keuze van die persoon, maar zelfs dan loopt hij of zij kans om heel wat mooie business en/of andere opportuniteiten te missen. Door het internet is de wereld immers een dorp geworden en werken we steeds vaker samen met freelancers of bedrijven die zich in andere regio’s of andere landen bevinden en die je dus minder snel persoonlijk zal ontmoeten. Steeds vaker zoeken we ook personen terug op via sociale media om dan via een paar snelle muisklikken een bericht te kunnen verzenden. Op LinkedIn moet je eerst geconnecteerd zijn om dat te kunnen, tenzij je een betalend lid bent.

Waarom sturen mensen steeds meer berichten via LinkedIn i.p.v. via e-mail? Omdat ze dan zelfs geen e-mailadres hoeven te onthouden of in te tikken. Ze kunnen gewoon je naam intikken, checken even aan de hand van de foto of het wel degelijk de juiste persoon is en sturen dadelijk een bericht. In onze bedrijven ontvangen wij intussen reeds een aanzienlijk percentage van onze offerteaanvragen via LinkedIn en Facebook.

Het is evenwel de allereerste keer dat ik van iemand hoor dat ze enkel en alleen wil connecteren met personen waarmee ze reeds effectief zaken heeft gedaan. Dit zal de groei van haar netwerk immers extreem beperken. Ik zou perfect kunnen begrijpen dat je niemand wil aanbevelen waarmee je nooit zelf hebt gewerkt, maar zelfs niet eens connecteren met iemand die je reeds hebt ontmoet en gesproken ?

Laat ik heel eerlijk zijn. Het feit dat er in één en dezelfde e-mail geweigerd wordt om te connecteren, maar tegelijk toch gevraagd wordt om haar in te huren voor een project vond ik vrij arrogant, ook al besef ik goed genoeg dat het waarschijnlijk te wijten is aan onwetendheid en/of aan een gebrek aan interesse voor het netwerken. Deze reactie ging compleet in tegen de essentie van het netwerken en de open mentaliteit die nodig is om ooit een positief resultaat te krijgen uit je netwerkinspanningen. 

Wanneer ik een dergelijk antwoord ontvang is de kans dat ik ooit met die persoon zal samenwerken uiterst klein. De kans dat ik potentiële klanten ga doorsturen eveneens. Uiteraard heb ik haar een antwoord gestuurd met een woordje uitleg. Tot op heden kreeg ik daarop geen reactie, maar ik zal binnen 16 maanden mijn mailbox aandachtig in de gaten houden.

1 comment:

  1. Dit is inderdaad een heel bizar verhaal. Ik vraag me af wat het nut van een netwerk is wanneer het enkel bestaat uit mensen waar je reeds mee hebt samen gewerkt. Bedankt voor je verhaal.

    ReplyDelete