1 December 2014

Hoe kan je zelfs voor moeilijkere beroepen het verschil met je concurrenten duidelijk maken op sociale media ?


Netwerken is vandaag een samenspel van “echte” ontmoetingen op recepties, netwerkavonden en diverse events van businessclubs… en “virtuele” ontmoetingen op sociale netwerken.
We kunnen ons het ene niet meer zonder het andere voorstellen, maar vergeten vaak om het online gedeelte ook echt up-to-date te houden.

Wanneer je tijdens een mondelinge voorstelling van je activiteiten niet specifiek genoeg bent, kan je gesprekspartner enkele vragen stellen waardoor het dadelijk een stuk duidelijker zal worden. Deze luxe heb je natuurlijk niet op je profielpagina’s op sociale netwerken. Nochtans is het ook daar zeer belangrijk om jezelf en je activiteiten zo goed mogelijk voor te stellen, zonder evenwel te verzeilen in een plat verkooppraatje.

Uiteraard kan ik nu opnieuw alle tips beginnen opsommen die ik al in eerdere artikels heb gegeven, maar laat ik dit beperken tot twee tips die vaak vergeten worden :

1. Vermijd absoluut het gebruik van vakjargon.
2. Vergeet vooral niet te vermelden waarmee anderen jou kunnen helpen.

De echte tip die vandaag wil geven gaat vooral (maar niet uitsluitend) uit naar specifieke beroepen, waar het veel moeilijker is om het onderscheid te maken met je concullega’s. Denk vb. aan vrije beroepen, die vaak ook nog door de regelgeving beperkt zijn in hun mogelijkheden om zichzelf te promoten. De tip die ik geef is uiteraard bruikbaar en praktisch toepasbaar voor alle ondernemers, freelancers en professionals.

Een tijdje geleden mocht ik een advocaat begeleiden in het gebruik van sociale media. Ook hij had natuurlijk te maken met dit probleem, er zijn immers heel wat advocaten die zich allemaal min of meer op dezelfde manier voorstellen op hun profielpagina’s. Hoe kon hij dan toch het onderscheid maken ?

Het klopt dat dit een beroep is waar je niet eindeloos kan over uitweiden, maar desondanks zijn er toch heel wat verschillende disciplines die onder dit beroep vallen, maar waar niet elke advocaat mee bezig is. Denk maar aan assisenzaken, scheidingen, invorderingen, bouwdisputen, handelsrecht, fiscaal recht,… wat allemaal aparte specialisaties zijn. Hiermee kan je dus al een eerste duidelijk onderscheid maken met collega’s die een andere specialisatie hebben.

Maar je kan nog een stap verder gaan en duidelijk aangeven over welke specifieke onderwerpen je echt 100% up-to-date bent. Elke advocaat volgt immers jaarlijks een aantal cursussen en bijscholingen om helemaal op de hoogte te zijn van de nieuwste wijzigingen in de wetgeving. Door eenvoudigweg de gevolgde cursussen van de laatste twee of drie jaar op te sommen maak je dit ook duidelijk aan de lezers van je profiel.

Gebruikers van LinkedIn kunnen hiertoe zelfs een extra blokje toevoegen aan hun profiel genaamd “Cursussen” (“Courses” in de Engelse versie). Wanneer je actief bent in meerdere bedrijven of organisaties dan zullen de gevolgde cursussen ook weergegeven worden in aparte lijstjes per bedrijf of organisatie. Uiteraard is het niet de bedoeling om elke cursus, workshop of opleiding op te sommen die je ooit zal volgen, maar wel deze die echt relevant zijn voor je beroep en het opbouwen van je professionele credibiliteit.

No comments:

Post a Comment