2 September 2013
Zijn betalende LinkedIn accounts hun geld waard ?
Een hele tijd terug schreef ik al eens een artikel over de betalende accounts van LinkedIn (http://geertconard.blogspot.be/2011/12/what-about-linkedin-premium-accounts.html).
Een Nederlandstalige en iets meer up-to-date versie vindt je ook terug in mijn boek ‘Hoe SEXY ben jij als Ondernemer ?". Toch krijg ik nog steeds van heel wat mensen de vraag "Zijn die betalende lidmaatschappen echt hun geld waard ?".
LinkedIn is het grootste zakelijke netwerk ter wereld en ongeacht of je nu werkt in loondienst, een kleine zelfstandige of een CEO van een groot bedrijf bent, je moet absoluut op dit netwerk aanwezig zijn.
Wil je ook resultaten zien van je aanwezigheid, dan moet je de tools ook actief gebruiken om te communiceren met je contacten en je netwerk te vergroten.
Mits je dit online netwerk goed gebruikt kan het een bron zijn van schitterende contacten, interactie met je netwerk, een bron van trafiek naar je eigen website, leads, doorverwijzingen en nog veel meer. Zelfs met een gratis inschrijving op deze website staat dit vrijwel allemaal tot je beschikking.
Waarom zou je dan nog de moeite doen om over te schakelen naar een betalend abonnement ?
Weinig mensen zijn bereid om te betalen voor toegang tot tools op het Internet. We zijn het immers gewoon dat we op Internet bijna alles gratis krijgen. Het is natuurlijk zo dat altijd iemand de rekening betaalt en platformen waar alles gratis wordt aangeboden zijn dan ook rijkelijk gesponsord door adverteerders. Een gekende quote luidt dan ook "Als je niet betaalt voor het product, ben je wellicht zelf het product".
LinkedIn is een interessante tool voor gebruikers die op zoek zijn naar een nieuwe of betere job, voor rekruteerders en HR professionals, voor verkoopprofessionals en actieve netwerkers. Door voor elk van deze groepen specifieke tools aan te bieden probeert LinkedIn een grotere meerwaarde te creƫren. Momenteel zijn er (officieel) 4 verschillende reeksen met betalende formules :
• Business : Voor zakenmensen en actieve netwerkers
• Talent Finder : Voor rekruteerders en HR Professionals
• Job Seeker : Voor werkzoekenden
• Sales Navigator : Voor verkoopprofessionals
Wat er ook nog steeds bestaat is een niet-gedocumenteerde formule "Personal Plus" die voor een zeer budgetvriendelijke vergoeding toch al heel wat extra’s te bieden heeft. Hier en daar lees ik ook iets over specifieke formules voor rekruteerders van grote bedrijven en multinationals, maar daar vind ik verder weinig over terug.
Op deze pagina (http://www.linkedin.com/mnyfe/subscriptionv2) kan je de standaardformules vergelijken, maar de belangrijkste tools zal ik nog wat verder toelichten :
Inmails
Dit is de belangrijkste tool die LinkedIn te bieden heeft in de betalende accounts. Met deze tool kan je berichten verzenden naar eender wie op LinkedIn. Je hoeft dus die persoon niet eerst toe te voegen tot je netwerk of via een introductie te bereiken. Letterlijk iedereen die een account heeft op LinkedIn is voortaan binnen handbereik.
Inmails hebben een hogere gevoelswaarde dan een ‘cold call’ en er is effectief een hogere kans dat de bestemmeling dit bericht ook zal lezen. Een Inmail verschijnt trouwens niet alleen op de LinkedIn website, maar komt ook via email bij de bestemmeling terecht.
Afhankelijk van het gekozen abonnement heb je een beperkt aantal Inmail-credits ter beschikking per maand. LinkedIn gelooft zodanig sterk in dit concept, dat ze zelfs je credits terug bijladen indien je na 7 dagen geen antwoord kreeg op een Inmail !
Zoekfunctie
Als betalend lid krijg je ook een meer uitgebreide zoekfunctie, die je in staat stelt om eender welke job of persoon op LinkedIn eenvoudig terug te vinden.
Door de vele extra zoekcriteria krijg je honderden extra resultaten vergeleken met de zoekfunctie bij je niet-betalende account. Bij de gratis variant krijg je ook nooit de volledige profielen te zien wanneer die "buiten het tweedegraadsnetwerk" vallen, bij de betalende accounts is dat wel het geval.
Je zoekresultaten kan je ook opslaan om later opnieuw te consulteren. Je kan zelfs een ‘notificatie’ configureren die je telkens op de hoogte brengt wanneer er nieuwe resultaten zijn voor jouw zoekcriteria.
Profile Organizer
Met de Profile Organizer kan je mappen aanleggen waarin je notities, contactinformatie en berichten kan opslaan. Je kan de profielen rechtstreeks opslaan vanaf eender welke profielpagina of vanaf de zoekresultaten.
Wie heeft uw profiel bekeken ?
Zeker voor actieve netwerkers is dit een uiterst belangrijke tool. Voor mezelf was het dan ook de belangrijkste reden waarom ik koos voor een betalend account.
Met alle betalende accounts krijg je toegang tot Profile Stats Pro. Je krijgt een volledige analyse van je bezoekers in een keurig overzicht ingedeeld volgens functie, regio, sector of gewoon een opsomming van alle bezoekers.
Je krijgt ook informatie over het aantal keer dat jouw naam in een zoekresultaat voorkwam, inclusief een grafiek zodat je zelf ook duidelijk de evolutie hiervan kan zien doorheen de tijd. Er is tevens een lijst met de specifieke zoekwoorden die werden gebruikt om op jouw profiel terecht te komen. Dit levert alvast heel wat interessant materiaal op voor enig knutselwerk als zijnde "SEO voor je LinkedIn profiel".
Is een betalend LinkedIn account nu echt interessant ?
Om een succesvol gebruiker te zijn van het LinkedIn platform heb je alleszins deze extra tools niet nodig. Het is immers door zelf actief het platform te gebruiken, door deel te nemen aan discussies in de groepen, door statusupdates te delen met je publiek, … dat je ook succesvol zal worden.
Heb je behoefte aan tools om je bezoekers in de gaten te houden en zelf gemakkelijker je netwerk te kunnen uitbreiden ? Kijk dan zeker eens naar de verschillende accounts en selecteer het pakket met de verzameling tools die voor jou het meest interessant zijn.
Voor werkzoekenden en rekruteerders zijn de betalende accounts alleszins zeer interessant. Het is een algemeen gegeven dat zelfs professionele rekruteringsbureaus alsmaar minder actief zijn op de klassieke jobsites, en meer en meer gaan inzetten op LinkedIn.
Subscribe to:
Posts (Atom)