1 May 2012

Profielfoto : Your face is your brand


Alle sociale netwerken geven je de mogelijkheid om een profiel aan te maken en hierop tevens een foto op te laden. Deze foto zal samen met je naam te zien zijn telkens je actief bent op de website.
Bij elke posting, elke blog of elke commentaar die je achterlaat zullen anderen onmiddellijk kunnen zien wie je bent. Er is geen enkele valabele reden om geen foto op je profiel te plaatsen.
Een profiel zonder foto wordt veel minder bekeken en straalt weinig of geen vertrouwen uit. In een artikel op Forbes las ik dat een LinkedIn-profiel zonder foto gemiddeld 7 keer minder bekeken wordt dan een profiel met foto. (http://www.forbes.com/sites/meghancasserly/2012/03/19/spring-cleaning-your-career-resume-linkedin-advice/)
Mensen zien nu eenmaal graag met wie ze te maken hebben. Tenslotte ga je toch ook niet naar een netwerkavond met een papieren zak over je hoofd ?

Een profielfoto waarop iets of iemand anders staat dan jezelf is compleet fout en kan dus echt niet. Profielfoto’s met een cartoon-figuurtje, een logo, een hond of een baby zijn meestal flagrante inbreuken op de gebruiksregels van het netwerk en vormen tevens een hoge drempel tijdens het netwerken vanwege het totale gebrek aan herkenbaarheid. (Zie ook mijn eerdere blogartikel over babyfoto’s op Facebook)
Zorg steeds voor maximale herkenbaarheid. Een duidelijke en recente foto zal als resultaat hebben dat anderen je ook spontaan gaan herkennen wanneer ze je ontmoeten op een netwerkavond of ander event. Ook dit is alweer drempelverlagend en stimuleert het netwerken.
Om dezelfde reden gebruik je ook best op alle sociale netwerken waarop je actief bent, steeds dezelfde profielfoto. Maximale herkenbaarheid. Uiteraard mag je gerust om de zoveel tijd je profielfoto wijzigen, maar doe dit dan ook onmiddellijk op alle netwerken waarop je actief bent.
Die herkenbaarheid is vooral bij dames nogal eens een pijnlijk punt. Tijdens mijn workshops gebruik ik het voorbeeld van een dame die op ongeveer een jaar tijd 4 verschillende profielfoto’s in gebruik had. Nog nooit heeft iemand uit het publiek zelf opgemerkt dat het 4 foto’s van dezelfde dame waren.
Deze dame ziet er telkens compleet verschillend uit, door een ander kapsel en andere make-up. Daarnaast hebben iets rijpere dames ook vaak de neiging om toch iets oudere foto’s te gebruiken. Dames, dit is absoluut niet nodig. Jullie zien er fantastisch uit op elke leeftijd !
Hoe je op een foto staat is natuurlijk ook enorm belangrijk. Voor een profielfoto ben jij het onderwerp. Punt. Geen vakantiefoto’s waar je naast een wassen beeld of voor de Eifeltoren staat. Jij bent het onderwerp van de profielfoto en er is niets anders nodig om de aandacht af te leiden.
Liefst ook geen foto’s waarop je van kop tot teen te zien bent, want profielfoto’s zijn meestal niet erg groot en worden naast je postings dan ook nog eens verkleind afgebeeld. Niemand herkent je nog als je maar een halve centimeter groot bent. Een foto met een kader zoals gebruikt voor een identiteitskaart of rijbewijs is nog steeds de absolute voorkeur.
Een kostuum of niet voor de heren ? Hierin moet je gewoon rechtlijnig proberen te zijn. Ben je iemand die nooit een kostuum draagt, doe dat dan ook niet op je profielfoto. Andersom is natuurlijk ook geldig. Ook dit draagt weer bij tot die herkenbaarheid.


Sommige profielfoto’s lijken wel ‘mugshots’, genomen bij een arrestatie maar dan zonder het archiefnummer onderaan. Een eenvoudige glimlach maakt een wereld van verschil en geeft een compleet andere indruk. Door een glimlach laat je zien dat je bereid bent om met anderen te praten.

Als ik kijk naar het LinkedIn-profiel van Dr. Ivan Misner (zie afbeelding), voorzitter van netwerkclub BNI, dan zie ik een professionele zakenman in een net pak, maar met een spontane glimlach die aangeeft dat hij graag met jou wil netwerken.