22 November 2012

Thuiswerkdag - Feestdag van het nieuwe werken


Vandaag, 22 November, is het niet alleen Thanksgiving voor onze Amerikaanse vrienden, maar in eigen land is het de derde editie van de Nationale Thuiswerkdag.

Elke ondernemer met een beetje gezond verstand weet dat naar de toekomst toe er zaken moeten veranderen. In het verleden was het de traditie om bedrijven te laten groeien en de medewerkers zoveel mogelijk samen te brengen in grote kantoorgebouwen, gelegen in en rond grote centrumsteden. De dagelijkse structurele files richting Antwerpen en Brussel zijn hiervan een logisch gevolg.

In de oude bedrijfscultuur was het evenzeer de gewoonte om alle medewerkers gedurende 8 uur op kantoor aanwezig te hebben, onder de directe controle van de leidinggevenden. We zien vandaag dat meer en meer bedrijven flexibele werktijden aanbieden aan de medewerkers en eerder resultaatsgericht i.p.v. tijdsgericht werken.

Om stress te verlagen en meer comfort te bieden aan de medewerkers kiezen we ook meer en meer voor kleinere kantoorgebouwen waar niet langer iedereen zijn vaste werkplek heeft. Flexibele werkplekken worden gebruikt door de aanwezigen, maar medewerkers kunnen eveneens werken op afstand, van bij klanten, vanuit een thuiskantoor, vanuit een flex- of co-working kantoor. Deze alternatieve werkvormen worden ook wel eens HNW of 'Het Nieuwe Werken' genoemd.

Als concreet voorbeeld geef ik graag ons zusterbedrijf, IT Consult Services, waar we ook werken volgens deze moderne en flexibele methodes. We beschikken uiteraard over een kantoor waar klanten welkom zijn en waar we vooral bezig zijn met management en verkoop. Webontwikkelaar Pablo werkt vanuit een co-working kantoor in Antwerpen, waar de vele contacten met freelancers zijn creativiteit voortdurend aanscherpen. De techniekers werken vanuit hun thuiskantoren, maar brengen in de praktijk de meeste tijd door bij onze klanten. Voor hen is het kantoor een hub waar ze terecht kunnen voor alle praktische zaken. Daarnaast hebben we afspraken met bepaalde locaties die we gebruiken om goederen te laten leveren door onze leveranciers, of waar we goederen klaarzetten voor onze klanten.

Vroeger was werken op een dergelijke manier moeilijk en tijdrovend. Meerdere keren per dag werden laptops opgestart om e-mails te kunnen bekijken en met elkaar in contact te blijven. Vandaag is dit allemaal mogelijk via smartphones en kan er vlot en snel gecommuniceerd worden. Andere oplossingen zorgen ervoor dat je perfect kan samenwerken aan projecten zonder de hele tijd fysiek op dezelfde locatie moeten aanwezig te zijn. En aangezien medewerkers vaak efficiƫnter werken als ze minder gestoord worden en je daarnaast ook nog eens bespaart op de kantoorkosten is er geen enkele valabele reden meer om niet flexibel te kunnen werken.

Wij doen dus zeker mee met de Nationale Thuiswerkdag. Niet alleen vandaag, maar ook alle andere dagen van het jaar !

No comments:

Post a Comment