3 August 2012

Valse Facebook profielen vallen best meeDeze week maakte Facebook bekend dat ongeveer 8,7 % of 83 miljoen van zijn profielen vals zijn. Op een totaal van 955 miljoen gebruikers lijkt dat best een groot aantal, maar ik denk toch dat we dat moeten relativeren. Het blijkt immers dat een groot aantal van die valse profielen gewoon berusten op een verkeerd gebruik van het platform.

Een profiel op Facebook is bedoelt voor een natuurlijk persoon en heeft een aantal beperkingen. De belangrijkste beperking is de grootte van je vriendenkring of netwerk. Op Facebook kan een individuele gebruikers maximaal 5000 vrienden hebben. Proactieve netwerkers zoals ikzelf liepen al een hele tijd geleden tegen deze limiet aan en moesten dan op zoek naar een oplossing. De enige correcte oplossing is natuurlijk om een Facebook Pagina te starten, die ongelimiteerd is naar het aantal vrienden die de pagina kunnen 'leuk vinden' en daardoor ook alle updates in hun nieuwsoverzicht krijgen.
Helaas waren de mogelijkheden en restricties niet altijd even duidelijk waardoor een groot aantal netwerkers en beroemdheden ervoor koos om een tweede profiel te starten. In Belgiƫ zag ik dit vooral gebeuren bij onze lokale beroemdheden of BV's. Ongeveer 5% van alle profielen zouden zo'n duplicaten zijn.

Aangezien profielen enkel bedoelt zijn voor natuurlijke personen worden ook de profielen die foutief gebruikt worden door bedrijven of organisaties als "vals" beschouwd. Ook deze moeten gebruik maken van een Facebook Pagina, maar velen waren reeds actief op Facebook voor die Pagina's gelanceerd werden. Ongeveer 2,4 % van alle profielen worden gebruikt door bedrijven of organisaties en zouden dus eigenlijk de overstap moeten maken naar een Facebook Pagina. Slechts een miniem gedeelte hiervan zouden echt valse profielen zijn. Facebook zou eventueel een gerichte actie kunnen opzetten om deze bedrijven en organisaties ervan te overtuigen om met behulp van een wizard hun verkeerd gebruikte profiel om te zetten naar een Facebook Pagina.

Uiteindelijk zouden er slechts 1,5 % echte ongewenste profielen overblijven. Valse profielen die enkel bedoelt zijn om spam te verzenden of andere zaken uit te halen die echt niet door de beugel kunnen. Het opsporen en uitschakelen van deze profielen is een taak waarmee de mensen van Facebook dagelijks bezig zijn, hoofdzakelijk na rapportering door andere gebruikers. Het aantal lijkt dan in verhouding met het totaal aantal gebruikers nog enorm goed mee te vallen.

No comments:

Post a Comment