2 July 2012

Wat wordt er verteld over jouw bedrijf ?


Wat ik in dit artikel vertel mag je uiteraard helemaal negeren, maar ik geef je de garantie dat er regelmatig zaken over jou en over je bedrijf verteld worden. Ook op het internet en op diverse sociale media. Het lijkt me niet erg slim om dit helemaal te negeren en het is wellicht een goeie zet om minstens eens te luisteren naar wat die mensen zoal te vertellen hebben. Indien je het nodig zou vinden kan je zelfs meepraten.
 
Ondertussen zijn er al heel wat tools en hulpmiddelen beschikbaar om bepaalde stukken van het internet te monitoren. Op basis van bepaalde zoektermen zal deze software je verwittigen wanneer vb. jouw naam of de naam van je bedrijf ergens opduikt.
Eén van de meest gekende tools is Google Alerts. In de Nederlandse versie is dat Google Meldingen. (www.google.com/alerts
Deze meldingen of alerts zijn emailupdates met de laatste relevante Google-resultaten (internet, nieuws, enzovoort) op basis van uw zoekopdrachten. In eerste instantie is deze tool bedoeld om een nieuwsbericht te volgen, een sportclub te volgen of stiekem op de hoogte te blijven van uw concurrenten … maar je kan het dus evengoed gebruiken om op de hoogte gehouden te worden wanneer je eigen naam of bedrijfsnaam vermeld zou worden.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit werkt, maar bijlange niet volstaat. Ongeveer één keer per maand zal ik nog steeds handmatig op Google zoeken op basis van mijn eigen naam en bedrijfsnaam. Elke maand duiken er wel weer enkele nieuwe ‘hits’ op. Je kan het jezelf ook gemakkelijker maken door een selectie in de tijd te maken waardoor je vb. alleen de resultaten te zien krijgt van de afgelopen maand. Op Google kan je ook selecteren om alleen in blogs te gaan zoeken. Hiertoe klik je linksboven op ‘blogs’ of ga je naar http://blogsearch.google.com
Ook Twitter is natuurlijk een zeer geschikt medium voor snelle conversaties en enkele snelle trefwoorden in http://search.twitter.com kunnen heel wat resultaten opleveren.
SocialMention (www.socialmention.com) is ook een veelgebruikte tool.
Ze noemen zichzelf “Hetzelfde als Google Alerts, maar dan voor sociale media”, waarmee ze perfect samenvatten waar het om gaat. Engagor, Radian6 en Attentio zijn slechts enkele van de honderden andere tools en websites die er bestaan om je te helpen om zo goed mogelijk te gaan monitoren.

Grotere bedrijven en brands zijn hier uiteraard ook intensief mee bezig. Wanneer er via sociale media een discussie ontstaat over grote merken mag je er vrij zeker van zijn dat dit ook meegelezen zal worden in de ‘Mission Control Room’ van dat merk.
Als KMO ondernemer hoef je zeker niet zover te gaan, maar actief aanwezig zijn op de meest toepasbare sociale media voor jouw activiteiten en eenmaal per maand een Google search op jouw naam en de naam van je bedrijf kan je al een hele stap vooruit helpen. Wil je meer of heb je mensen in dienst die het marketing gedeelte voor hun rekening nemen, zorg er dan voor dat ze proactief te werk gaan en ook echt monitoren om te horen wat er leeft en wat er verteld wordt over jouw merk.

No comments:

Post a Comment